Polecamy

Otręby © congerdesign/pixabay.com
[3/12]

Otręby

Są odpadem przy produkcji oczyszczonej mąki, jednak wciąż zachwala się ich wartości zdrowotne. W rzeczywistości to produkt, który warto omijać (na zdjęciu z prawej strony). Powodem jest zbyt wysoka zawartość błonnika, w którym przeważa frakcja nierozpuszczalna w wodzie (zwłaszcza w tych pszennych) o działaniu podrażniającym jelita. W błonniku tym występuje duża ilość fitynianów, które uniemożliwiają wchłanianie związków mineralnych. Wbrew podawanym informacjom, że otręby są dobrym źródłem magnezu, cynku, żelaza, potasu czy wapnia, tak naprawdę powodują one ujemny bilans tych składników w organizmie. Fityniany wiążą bowiem pierwiastki obecne w treści pokarmowej, uniemożliwiając ich przyswajanie. Zamiast więc dosypywać otręby do potraw, lepiej sięgać po pełnoziarniste produkty zbożowe zawierające wszystkie składniki ziarna (na zdjęciu z lewej) – w ten sposób znacznie trudniej przedawkować błonnik.

Te produkty wciąż pojawiają się w zaleceniach niektórych żywieniowców i osób piszących o zdrowej diecie. W rzeczywistości jednak nie mają obecnie dobrej opinii i lepiej jest ich unikać. Podpowiadamy, które z wciąż polecanych artykułów spożywczych, nie mają korzystnego wpływu na organizm!

Najnowsze wiadomości

reklama