Rzodkiewka jest warzywem korzennym, które posiada w swoim składzie wiele składników odżywczych cennych dla naszego zdrowia.
Wiele osób przed spożyciem rzodkiewki pozbawia ją liści. Jednak i one wykazują korzystne właściwości zdrowotne.
Liście rzodkiewki to nie tylko przysmak, ale źródło zdrowia. Są bogate w witaminę C, fosfor, wapń i żelazo.
Koniecznie sprawdź: Takie są skutki jedzenia rzodkiewki. Te osoby powinny jej unikać
Młode rzodkiewki jada się razem z listkami, które są delikatne w smaku i bogate w składniki odżywcze. Liście rzodkiewki mają lekko ostry, wyrazisty smak. Będą więc świetnym uzupełnieniem sałatek. Można je dodawać do zdrowych koktajli, posiekać i razem z korzeniem dodać do twarożku, ale też np. dodać do jajecznicy.
Liście rzodkiewki można przyrządzić w taki sam sposób jak liście innych warzyw jak rukoli czy bazylii.
Rzodkiewki najlepiej jeść świeże, tuż po wyrwaniu. Łatwo je wyhodować, wystarczy słoneczny balkon. Na zbiór trzeba poczekać ok. 3 tygodni. Rzodkiewki są nietrwałe, szybko więdną. Można je przechowywać do 2 dni w lodówce w miseczce wypełnionej wodą.
Takie są skutki jedzenia liści rzodkiewki
Kupując pęczek rzodkiewek z myślą o wykorzystaniu również liści, warto wybierać te z upraw ekologicznych lub ze sprawdzonych źródeł. W poniższej galerii zobaczcie, dlaczego nie powinniśmy wyrzucać liści z rzodkiewki:
Czy Polacy boją się Legionelli?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?