Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Od wtorku targowiska w Kościerzynie znów zaczną działać

Edyta Łosińska-Okoniewska
Główny Inspektor Sanitarny wydał zalecenia dotyczące higieny podczas sprzedaży na targowiskach

Targowisko w Kościerzynie cieszyło się dużą popularnością wśród mieszkańców. W tym miejscu można było kupić lokalne produkty, kwiaty, drzewka, ubrania itp. Niestety przez epidemię koronawirusa działalność targowiska została zawieszona. Na szczęście już w najbliższy wtorek, 28 kwietnia, handel ruszy na nowo.
- Decyzją Burmistrza Miasta Kościerzyna od dnia 28 kwietnia 2020 roku odwołane zostaje zawieszenie prowadzenia targowisk miejskich w Kościerzynie przy ul. Targowej i Ogrodowej - możemy przeczytać w komunikacie. - Jednocześnie przypominamy o wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczących targowisk.

Główny Inspektor Sanitarny podkreśla, że aktualna sytuacja powinna być motywacją dla branży spożywczej, aby jeszcze skrupulatniej przestrzegać wymagań sanitarnych i higienicznych na każdym etapie łańcucha żywnościowego. Przepisy prawa żywnościowego nakładają na przedsiębiorców wymagania higieniczne, których celem jest zapobieganie zanieczyszczeniu mikrobiologicznemu żywności. W okresie aktualnego zagrożenia epidemiologicznego, należy zadbać o stosowanie tych wymagań, aby zapobiec nie tylko zakażeniu koronawirusem, ale przede wszystkim również innym zanieczyszczeniom mikrobiologicznym żywności, które narażają zdrowie konsumentów i mogą prowadzić do zatruć pokarmowych.

Dlatego też należy:
Stosować właściwą higienę rąk
Stosować higienę kaszlu i oddychania
Stosować zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością
Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego
Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra)
W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych

Osoby wykazujące wszelkie objawy chorobowe nie mogą pracować przy obrocie/produkcji żywności!

Osoby mające kontakt z żywnością, muszą często myć ręce:

Przed rozpoczęciem pracy;
Przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia,
Po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną;
Po zajmowaniu się odpadami/śmieciami;
Po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji;
Po skorzystaniu z toalety;
Po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa;
Po jedzeniu, piciu, lub paleniu;
Po kontakcie z pieniędzmi.
W przypadku straganów na bazarze/targowisku np. z warzywami i owocami, gdzie dostęp do wody jest utrudniony – należy ręce dezynfekować przy użyciu płynów dezynfekujących lub chusteczek nasączonych takim płynem

Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%).
Nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi, aby nie kasłał i nie kichał w naszym kierunku ani na produkty spożywcze.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koscierzyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto