Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 61
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Małe placki, o jednorodnej strukturze, obok kawałki smażonej...
fot. gov.pl

Oto 100 kujawsko-pomorskich wytworów regionalnych wpisanych na listę Produktów Tradycyjnych. Zobacz listę, przepisy, zdjęcia

Dziady

Małe placki, o jednorodnej strukturze, obok kawałki smażonej cebuli i boczku

Kuchnia na Kujawach opierała się m.in. na ziemniakach zwanych pyrami bądź kartoflami. Już w XIX wieku zaczęły dominować w jadłospisie regionu. Stanowiły one jeden z podstawowych składników codziennych posiłków. Było nie do pomyślenia, żeby obiad obył się bez kartofli jako dodatku do zupy czy potrawy samej w sobie.

Jedną z takich potraw były dziady, które były wykorzystaniem innej potrawy jaką jest prażucha. Gorące ziemniaki ugniatano z dodatkiem mąki i częściowo nieodlanej wody, a potem formowano z powstałej masy ziemniaczanej małe placki, które obsmażano na złoty kolor z dwóch stron. W biednej, wiejskiej kuchni nic nie mogło się zmarnować, więc pozostałości prażuchy poddawano kolejnej obróbce termicznej i podawano w formie smażonych placków.

Dziady funkcjonują w świadomości mieszkańców powiatu radziejowskiego do dziś. Dowodem na to są dość liczne zgłoszenia potrawy do konkursu produktów tradycyjnych „Od zakwasu do żurku kujawskiego” na przestrzeni kilku lat (2011-2016).


Zobacz również

Majówka Jazzowa w Pałacu Lubostroń to trzy dni wspaniałej zabawy - zdjęcia i wideo

Majówka Jazzowa w Pałacu Lubostroń to trzy dni wspaniałej zabawy - zdjęcia i wideo

Al Hilal nowym mistrzem kraju. Ogromna przewaga nad drużyną Ronaldo

Al Hilal nowym mistrzem kraju. Ogromna przewaga nad drużyną Ronaldo

Polecamy

Opinie o maturze z WOS-u: może być ciężko

Opinie o maturze z WOS-u: może być ciężko

Wiemy, ile aptek zgłosiło się do pilotażu pigułki „dzień po”. Wątpliwości przybywa

Wiemy, ile aptek zgłosiło się do pilotażu pigułki „dzień po”. Wątpliwości przybywa

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów