Buraki jest warzywem zawierającym bardzo mało kalorii, a swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim ogromnej ilości antocyjanów oraz flawonoidów, tj. barwników: betainie i cholinie.
Przeczytaj również:Sok z buraka - właściwości. Takie są zalety picia soku z buraka
Buraki są bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak: magnez, potas, cynk, żelazo czy fosfor oraz dwóch mało znanych pierwiastków - cezu i rubidu.
W burakach znajdziemy również witaminy z grupy B, w witaminy C, A, E, K, błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze oraz kwas foliowy.
Buraków powinny unikać osoby chorujące na cukrzycę, ale powinny go spożywać kobiety w ciąży, dzieci i młodzież, które często zmagają się z anemią.
Taki wpływ na zdrowie ma jedzenie buraków
Burak to jedno ze smaczniejszych polskich warzyw, który króluje na naszych stołach przede wszystkim na wigilię. Większość z nas nie wyobraża sobie wieczerzy wigilijnej bez barszczu czerwonego. Zobaczcie, dlaczego warto jeść buraki:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?