Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Oto lista warzyw, na które jest sezon w maju. Te 15 produktów warto teraz jeść

Sandra Szymańska
Sandra Szymańska
Oto lista 15 warzyw, na które jest sezon w maju. Zobacz je w galerii >>>>>
Oto lista 15 warzyw, na które jest sezon w maju. Zobacz je w galerii >>>>>pixabay.com
Warzywa są najsmaczniejsze, gdy jest właśnie na nie sezon. Maj to pełnia wiosny, a niektóre z warzyw pojawiają się w tym miesiącu po raz pierwszy w roku i sezon na nie jest krótki. Na które warzywa jest sezon w maju? Zobacz listę produktów i korzystaj, póki czas.

Warzywa to baza zdrowego odżywania każdego człowieka. To cenne źródło witamin, błonnika, składników mineralnych. Mogą być spożywane na surowo lub po obróbce termicznej: gotowane w wodzie, na parze bądź pieczone. Zalecane dzienne spożycie warzyw to co najmniej 4-5 porcje. Jedna porcja odpowiada na przykład jednej papryce, jednemu pomidorowi, szklance szpinaku, szklance soku warzywnego czy dwóm łodygom selera naciowego. Szeroki wachlarz warzyw proponują targowiska, na których asortyment pochodzi od rolników i lokalnych wytwórców.

Na te warzywa jest sezon w maju. Zobacz listę sezonowych produktów w galerii:

Warzywa są najsmaczniejsze, gdy jest na nie sezon. Niektóre są dostępne przez cały rok, inne sezonowo: rabarbar, boćwina, szparagi pojawiają się właśnie w maju. Ich sezon trwa krótko, więc warto wykorzystać ten miesiąc na przygotowywanie z nich dodatków do dań, chłodników, zup, kompotów czy lemoniady.

Jak zwiększyć spożycie warzyw w diecie?

  1. Wybierz pokrojone warzywa w słupki, plasterki – to szybka, zdrowa i niskokaloryczna przekąska, łatwa do spakowania i zabrania ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę.
  2. Graj w kolory, wybieraj do posiłków różnokolorowe warzywa – czerwone: paprykę, pomidory koktajlowe; pomarańczowe: marchewkę, zielone: ogórki, seler naciowy; białe: kalarepę, białą rzodkiew.
  3. Dodaj do kanapki więcej warzyw – zamiast kilku plasterków, cała sztuka warzywa. To zasada, która powinna towarzyszyć większości posiłków. Wybieraj soczyste, sezonowe warzywa.
  4. Wypróbuj przepisy na pasty i pasztety z warzywami w roli głównej. Zamiast szynki czy sera wybierz na przykład pastę z buraka, pieczonej papryki, pasztet z soczewicy i marchewki.
  5. 1/2 talerza – warzywa do obiadu powinny zajmować połowę talerza. Surowe, gotowane, duszone, pieczone, połączone w surówkę, sałatkę lub jako dodatek do sosu. Różnorodność form wzbogaci posiłki w walory estetyczne, smakowe i zdrowotne.
  6. Jedz zupy warzywne – zupa z warzywami w kawałkach lub w postaci zupy krem, jest to doskonały sposób na wprowadzenie dodatkowej porcji warzyw.
  7. Komponuj kolorowe sałatki – to najprostszy sposób na zwiększenie warzyw w diecie. Stawiaj na różnorodne produkty – dzięki temu nie znudzą Ci się.
  8. Warzywny dodatek nieoczywisty – dodawaj warzywa do dań słodkich - ciast, owsianek (cukinię, dynię). Przygotuj pieczone przekąski warzywne -  chipsy na przykład z jarmużu, buraka; frytki z batatów, pietruszki.
  9. Spróbuj soków warzywnych świeżo wyciskanych. Mogą być to niebanalne połącznia. Do słodkich jabłek możesz dodać buraka, a do tradycyjnie wyciskanego soku z marchewki – wmiksować seler naciowy.
  10. Odkrywaj nowe smaki znanych warzyw – doprawiaj jak lubisz. Do warzyw dodawaj świeże lub suszone zioła takie jak: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek, wędzona papryka.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto