Czereśnie zawierają w sobie m.in. potas, wapń, żelazo, magnez, jod. Spośród witamin wymienić trzeba witaminy z grupy B, beta-karoten i witaminę C. Doskonale orzeźwiają - w 80 proc. składają się bowiem z wody.
Czereśnie są kopalnią witamin i soli mineralnych takich jak: potas, fosfor, wapń, magnez, siarka, chlor, sód, cynk, mangan, żelazo, miedź, czy jod.
Zobacz również:Takie są skutki jedzenia arbuza. To się dzieje z organizmem, gdy jemy arbuzy
Czereśnie są bogate w witaminy C, A, PP oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12). Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Czereśnie są naturalnie słodkie i są doskonałym źródłem witaminy C i polifenoli, które są niezbędne do utrzymania zdrowia skóry. Czereśnie zawierają również antocyjany, które mogą dezaktywować enzymy wywołujące zapalenie tkanek, podobnie jak ibuprofen i naproksen. Czereśnie w swoim składzie zawierają duże ilości błonnika pokarmowego.
Osoby, które mają te objawy powinny przestać jeść czereśnie!
Jak się okazuje, te pyszne owoce nie są dla wszystkich. Jest grupa osób, które powinny unikać jedzenia tych dla własnego zdrowia. W poniższej galerii zobaczcie, kto nie powinien jeść czereśni:
Nowy mammograf w gnieźnieńskim szpitalu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?