Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Oto osoby, które nie powinny jeść kapusty kiszonej. Zobacz, kiedy kiszonki mogą zaszkodzić

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Wideo
od 16 lat
Kapusta kiszona to składnik wielu świątecznych potraw. Znajdziemy ją w bigosie, pierogach, kapuście z grochem czy pasztecikach. Święta to jednak nie jedyny czas kiedy jemy kapustę kiszoną. Warto pamiętać, ze jest ona bardzo zdrowa i doskonale działa między innymi na odporność. Niestety, nie każdy powinien po nią sięgać. Zobaczcie, kto nie może jeść kapusty kiszonej.

Kapusta kiszona to poszatkowana kapusta poddana procesowi fermentacji. Zawiera witaminy grupy B, A, E, K, kwas foliowy i błonnik, ale także żelazko, selen, wapń, magnez, potas. Nikt dokładnie nie wie, kiedy i gdzie powstała receptura na pierwszą kiszoną kapustę. Kapusta kiszona jest również niskokaloryczna.

Przeczytaj również: Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść ogórków kiszonych. Im kiszonki mogą bardzo zaszkodzić

Kapusta kiszona ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Poza poprawą odporności, dobrze działa na układ trawienny, pozytywnie wpływa na układ krążenia, a nawet poprawie kondycję skóry. Sok z kiszonej kapusty opóźnia efekty starzenia.

Kapusta kiszona jest ważnym produktem w diecie pod względem wartości odżywczych.

Kolejną zaletą kapusty kiszonej jest jej długi czas przechowywania. Poza kapustą w kuchni wykorzystywany jest także sok z kiszonej kapusty, który również ma wiele właściwości zdrowotnych.

Oto kto nie może jeść kapusty kiszonej

W poniższej galerii zobaczcie przy jakich chorobach powinno się ograniczyć jedzenie kapusty kiszonej:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto