Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Oto skutki jedzenia pora. To dzieje się z organizmem, gdy jemy por

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Por to jedno z warzyw które głównie kojarzy nam się z rosołem. A ma on wiele zastosowań, zarówno na surowo jak i po obróbce. Zobaczcie sami.

Listę plusów jedzenia porów znajdziecie na kolejnych zdjęciach >>>
Por to jedno z warzyw które głównie kojarzy nam się z rosołem. A ma on wiele zastosowań, zarówno na surowo jak i po obróbce. Zobaczcie sami. Listę plusów jedzenia porów znajdziecie na kolejnych zdjęciach >>>pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Por jest warzywem, który ma wiele zastosowań. My znamy go przede wszystkim jako konieczny składnik każdego rosołu. W ostatnich latach na szczęście por zyskał wielu sympatyków, którzy znajdują zastosowanie dla tego smacznego warzywa. A możliwości jest naprawdę wiele. Zobaczcie, jakie zalety ma jedzenie pora i dołączanie go do potraw.

Por ma wiele właściwości odżywczych. Początkowo uznawany za przysmak biedoty, z czasem wkroczył na salony. Wszyscy kojarzymy go ze składnika włoszczyzny dodawanej do rosołu.

Por to źródło minerałów: m.in. wapń, żelazo, potas, cynk czy fosfor.

Koniecznie przeczytaj:Takie są skutki jedzenia ogórków małosolnych. Te osoby muszą uważać - nie powinny ich jeść

Oprócz podstawowych składników znajdziemy w tym warzywie, również witaminy tj. A, C oraz witaminy z grupy B.

Większość z nas wykorzystuje tylko jego część białą, ale to błąd. Z zielonej części także można przygotować smaczne potrawy lub wywar.

Por nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na:

  • choroby wątroby,
  • wrzody,
  • zgagę,
  • wzdęcia.

Kupione warzywo, najlepiej jeszcze nie umyte i w całości, przechowywać w lodówce, gdzie przetrwać może nawet do 2 tygodni w stanie niezmienionym.

Por to warzywo, które - ze względu na swoje właściwości lecznicze - znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej.

To dzieje się z organizmem, gdy jemy por

W poniższej galerii zobaczcie jakie są zalety jedzenia pora:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto