Por ma wiele właściwości odżywczych. Początkowo uznawany za przysmak biedoty, z czasem wkroczył na salony. Wszyscy kojarzymy go ze składnika włoszczyzny dodawanej do rosołu.
Por to źródło minerałów: m.in. wapń, żelazo, potas, cynk czy fosfor.
Koniecznie przeczytaj:Takie są skutki jedzenia ogórków małosolnych. Te osoby muszą uważać - nie powinny ich jeść
Oprócz podstawowych składników znajdziemy w tym warzywie, również witaminy tj. A, C oraz witaminy z grupy B.
Większość z nas wykorzystuje tylko jego część białą, ale to błąd. Z zielonej części także można przygotować smaczne potrawy lub wywar.
Por nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na:
- choroby wątroby,
- wrzody,
- zgagę,
- wzdęcia.
Kupione warzywo, najlepiej jeszcze nie umyte i w całości, przechowywać w lodówce, gdzie przetrwać może nawet do 2 tygodni w stanie niezmienionym.
Por to warzywo, które - ze względu na swoje właściwości lecznicze - znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej.
To dzieje się z organizmem, gdy jemy por
W poniższej galerii zobaczcie jakie są zalety jedzenia pora:
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?