MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Panierowany i smażony kalafior to hit. Jest chrupiący, złocisty i przepyszny. Wypróbuj nietypowy przepis na kalafior z bułką tartą

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Kalafior panierowany w jajku i bułce tartej to pomysł na pyszne i szybkie danie
Kalafior panierowany w jajku i bułce tartej to pomysł na pyszne i szybkie danie 123rf/macho13/zdjęcie ilustracyjne
Jeśli lubisz kalafiora z bułką tartą, wypróbuj inny, nietypowy sposób na to danie. Pokazała mi go koleżanka, a kiedy raz zrobiłam takiego kalafiora, od razu stał się hitem w naszym menu. Jest chrupiący, złocisty, po prostu wyśmienity.

Spis treści

Kalafior z bułką tartą to jeden z klasyków kuchni polskiej. W sezonie na młode kalafiory, czyli wiosną i latem, ta prosta potrawa stanowi pyszny posiłek, do którego nawet nie trzeba już nic dodawać. Wiele osób podaje jednak kalafiora z młodymi ziemniakami, jajkiem sadzonym czy mizerią. Trzeba przyznać, że takie połączenie smakuje wybornie i na samą myśl o nim cieknie ślinka. Kalafior można przyrządzać także na inne sposoby. Wyśmienity jest kalafior pieczony w piekarniku czy kotlety z kalafiorem. Niedawno moja koleżanka pokazała mi jeszcze inny sposób, który bardzo mnie zaskoczył oraz zasmakował. To bardzo łatwy przepis na kalafiora, genialny w swojej prostocie. Warzywo trzeba najpierw ugotować (nieco krócej niż tradycyjnie). Zamiast przyrządzać do niego osobno bułkę tartą, trzeba zrobić prostą panierką. Kalafior wychodzi chrupiący, złocisty i po prostu przepyszny. Wypróbuj ten sposób, a na pewno się nie zawiedziesz.

Ile gotuje się kalafiora, który będzie jeszcze później smażony? Nie wolno go rozgotować, bo zamiast ładnych, panierowanych kawałków do obsmażenia, zrobi nam się papka. Tradycyjnie gotujemy kalafior ok. 7 minut, ale w tym przypadku lepiej skrócić ten czas do 5 minut. Najlepiej, jeśli sprawdzisz widelcem. Kalafior powinien pozostać lekko twardy. Takie kawałki panierujemy, a następnie smażymy i mamy pewność, że się nie rozpadną.

Kalafior panierowany – przepis na kalafiora smażonego z bułką tartą

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • główka kalafiora,

  • 2 jajka,

  • 4-5 łyżek bułki tartej,

  • sól,

  • olej do smażenia.

Jak zrobić panierowanego kalafiora?

  1. Kalafiora umyłam i podzieliłam na mniejsze części. Możesz podzielić go na małe różyczki lub np. 4-6 większych części.

  2. W garnku zagotowałam 2 litry wody, a kiedy zaczęła wrzeć, posoliłam.

  3. Na wrzątek wrzuciłam kalafior i gotowałam go 5 minut. Kalafior powinien pozostać lekko twardy, nie rozgotuj go.

  4. Gdy kalafior się gotował, przygotowałam dwa głębokie talerze. W jednym rozmieszałam jajko, a do drugiego wsypałam bułkę tartą.

  5. Wyjęłam kalafior z wody i odsączyłam. Każdą część zanurzyłam najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.

  6. Panierowane części kalafiora smażyłam na złoto na oleju.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Panierowany i smażony kalafior to hit. Jest chrupiący, złocisty i przepyszny. Wypróbuj nietypowy przepis na kalafior z bułką tartą - Strona Kuchni

Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto