Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Cytrynowa babka piaskowa. Będzie hitem na świątecznym stole. Przepis na puszystą i najlepszą babkę na Wielkanoc

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Babka piaskowa z  cytrynowym lukrem to pyszne ciasto, które z pewnością uda się każdemu. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Babka piaskowa z cytrynowym lukrem to pyszne ciasto, które z pewnością uda się każdemu. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Na święta wielkanocne warto przygotować pyszną cytrynową babkę piaskową. Mam dla ciebie przepis, który nigdy nie zawodzi. Jest lekka, puszysta i wprost rozpływa się w ustach. Składniki wystarczy utrzeć mikserem i upiec. To proste i szybkie. Zobacz przepis i sprawdź, jak zrobić babkę piaskową z cytrynowym lukrem krok po kroku.

W skrócie

Babka ucierana, nazywana także babką piaskową lub biszkoptowo-tłuszczową, to tradycyjne ciasto, które przygotowuje się z mąki pszennej z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Jej wykonanie jest szybkie i bardzo proste, nie wymaga ręcznego i mozolnego wyrabiania ciasta. Mam dla ciebie najlepszy i sprawdzony przepis na cytrynową babkę ucieraną z lukrem. Ciasto jest lekkie, pachnie skórką cytrynową i wanilią. Dobrym pomysłem jest dodanie do ciasta skórki z pomarańczy, która również doda babce pięknego aromatu.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszną babkę ucieraną z cytrynowym lukrem.

Przepis na cytrynową babkę piaskową z lukrem

czas przygotowania: ok.1,5 godziny
porcja na blaszkę keksową
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej,
  • skórka otarta z cytryny lub z pomarańczy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • lukier cytrynowy (cukier puder +sok z cytryny).

Jak zrobić babkę piaskową z cytrynowym lukrem?

  1. Zacznij od utarcia w mikserze masła (lub margaryny) ze szklanką cukru.
  2. Do oddzielnej miski odmierz mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną i dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj
  3. Do utartego masła dodawaj po jednym jajku i kilka łyżek sypkich składników (mąki z proszkiem do pieczenia).
  4. Stopniowo dodawaj kolejne jajka na przemian z mąkami ucierając na gładką masę.
  5. Na koniec dodaj wanilię i skórkę z cytryny i ucieraj jeszcze minutę.
  6. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz babkę w rozgrzanym piekarniku, w 170 stopniach Celsjusza, przez ok. 1 godzinę.
  8. Po 50 minutach sprawdź czy ciasto jest gotowe za pomocą drewnianego patyczka (np. do szaszłyków), jeśli po wbiciu będzie mokry to znak, że ciasto jeszcze nie jest wypieczone.
  9. Gdy ciasto wystygnie zrób lukier: ucieraj cukier puder z sokiem z cytryny, aż lukier będzie lśniący. Ilość cukru pudru, oraz konsystencję lukru dobierz według uznania. Życzymy smacznego!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Przyrządzaj pyszne wypieki!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Cytrynowa babka piaskowa. Będzie hitem na świątecznym stole. Przepis na puszystą i najlepszą babkę na Wielkanoc - Strona Kuchni

Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto