Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi z truskawkami i sosem waniliowym z serka homogenizowanego

ReklamaGP
Wideo
od 16 lat

Składniki na 1 porcję:

• 200 g mąki
• 1 całe jajko
• wrząca woda
• serek waniliowy homogenizowany, opakowanie 100 g, marki AGROMLECZ
• świeże truskawki
• masło
• sól
• cukier puder

Do dużego płytkiego naczynia nalejmy wodę, dodajmy odrobinę soli, zagotujmy. W międzyczasie z mąki, jajka, szczypty soli i wrzątku zagniećmy ciasto; jeśli nie mamy wprawy w robieniu pierogów wrzątek dodawajmy stopniowo, by ciasto nie było zbyt wodniste. Gotowe ciasto przez chwilę schłodźmy w lodówce.

Po wyciągnięciu z lodówki ciasto jeszcze raz szybko zagniećmy, rozwałkujmy podsypując w razie potrzeby mąką, by nie przywarło do blatu stołu. W rozwałkowanym cieście wytnijmy krążki, nałóżmy na nie przecięte na cztery lub więcej części truskawki (w zależności od wielkości owocu). Następnie szybko sklejmy brzegi pierogów, wrzućmy do wrzątku. Gdy wypłyną wyjmijmy je z wody, a następnie przez chwilę podsmażajmy na patelni na maśle; tylko trochę, by nabrały smaku masła.

Tak przygotowane pierogi ułóżmy na talerzu. Serek waniliowy rozmieszajmy w miseczce, a następnie kleksami serka ustrójmy talerz z pierogami. Na pierogi połóżmy jeszcze świeże, przekrojone na pół truskawki, całość posypmy odrobiną cukru pudru.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska