Pomysł na wczorajsze ziemniaki: Zapiekanka z pieczarkami i brokułem

Materiał informacyjny zaradnakobieta.pl
Zastanawiasz się, co zrobić z ugotowanymi ziemniakami z wczorajszego obiadu? Absolutnie ich nie wyrzucaj! Przygotuj pyszną zapiekankę ziemniaczaną z dodatkiem pieczarek i brokułów. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie kilka ugotowanych ziemniaków, trochę pieczarek, brokuła i serek topiony. Do tego oczywiście świeże zioła i przyprawy, które nadają potrawie wyjątkowego smaku.

Po pierwsze, nie marnować!

Marnowanie żywności to problem współczesnego świata. Żyjemy w czasach, kiedy kraje wysokorozwinięte produkują nadmiar produktów spożywczych, a ich obywatele nie są w stanie tej żywności skonsumować. Kupujemy zbyt wiele i zbyt wiele jedzenia po prostu wyrzucamy. Marnowanie żywności to nasz grzech powszedni. Ale nie zawsze tak było.

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu polskie panie domu potrafiły ponownie wykorzystać w kuchni prawie wszystkie produkty żywnościowe i przygotować z nich kolejne dania. Czerstwy chleb, ugotowany makaron, kasza lub warzywa z rosołu były składnikami nowych pysznych potraw.

Ziemniaki — warzywo doskonałe

Jednym z najbardziej uniwersalnych warzyw do zagospodarowania w kuchni są ziemniaki. Ugotowane w całości, tłuczone lub purée mogą posłużyć jako składnik kotletów, krokietów, farszów i oczywiście zapiekanek.

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i brokułem

Polecamy szybki i prosty przepis na zapiekankę ziemniaczaną z ugotowanych ziemniaków. W naszej recepturze do kartofli dodajemy pieczarki i brokuły, ale z powodzeniem możemy zastąpić je cukinią, papryką lub kalafiorem, a także dodać jajko lub mięso.

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 g pieczarek
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 2 opakowania serka topionego
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, estragon, rozmaryn, tymianek
  • opcjonalnie żółty ser do posypania

Przygotowanie:

  1. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 5 minut w osolonym wrzątku. Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy cebulę, a następnie dodajemy grzyby. Dusimy razem ok. 3 minuty.
  2. Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki i mieszamy z ugotowanymi brokułami oraz podsmażoną cebulą z pieczarkami. Doprawiamy solą, pieprzem, estragonem, rozmarynem i tymiankiem. Składniki zapiekanki przekładamy do naczynia żaroodpornego natłuszczonego olejem.
  3. Serki topione łączymy z gorącym mlekiem i wszystko podgrzewamy, cały czas mieszając, aż powstanie kremowy sos. Serowym sosem polewamy zapiekankę. Wierzch możemy oprószyć startym żółtym serem.
  4. Naczynie z zapiekanką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 20 minut. Po tym czasie na 3 minuty możemy włączyć opcję grill, aby wierzch zapiekanki był złoty.

Tak przygotowaną zapiekankę podajemy z surówką ze świeżych warzyw, sosem jogurtowym lub kubkiem kefiru. Zastanawiasz się, co na obiad szybko i tanio? Wykorzystaj wczorajsze ziemniaki i zrób zapiekankę! Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto