Po pierwsze, nie marnować!
Marnowanie żywności to problem współczesnego świata. Żyjemy w czasach, kiedy kraje wysokorozwinięte produkują nadmiar produktów spożywczych, a ich obywatele nie są w stanie tej żywności skonsumować. Kupujemy zbyt wiele i zbyt wiele jedzenia po prostu wyrzucamy. Marnowanie żywności to nasz grzech powszedni. Ale nie zawsze tak było.
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu polskie panie domu potrafiły ponownie wykorzystać w kuchni prawie wszystkie produkty żywnościowe i przygotować z nich kolejne dania. Czerstwy chleb, ugotowany makaron, kasza lub warzywa z rosołu były składnikami nowych pysznych potraw.
Ziemniaki — warzywo doskonałe
Jednym z najbardziej uniwersalnych warzyw do zagospodarowania w kuchni są ziemniaki. Ugotowane w całości, tłuczone lub purée mogą posłużyć jako składnik kotletów, krokietów, farszów i oczywiście zapiekanek.
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i brokułem
Polecamy szybki i prosty przepis na zapiekankę ziemniaczaną z ugotowanych ziemniaków. W naszej recepturze do kartofli dodajemy pieczarki i brokuły, ale z powodzeniem możemy zastąpić je cukinią, papryką lub kalafiorem, a także dodać jajko lub mięso.
Składniki:
- ½ kg ugotowanych ziemniaków
- 250 g pieczarek
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 2 opakowania serka topionego
- szklanka mleka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz, estragon, rozmaryn, tymianek
- opcjonalnie żółty ser do posypania
Przygotowanie:
- Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 5 minut w osolonym wrzątku. Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy cebulę, a następnie dodajemy grzyby. Dusimy razem ok. 3 minuty.
- Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki i mieszamy z ugotowanymi brokułami oraz podsmażoną cebulą z pieczarkami. Doprawiamy solą, pieprzem, estragonem, rozmarynem i tymiankiem. Składniki zapiekanki przekładamy do naczynia żaroodpornego natłuszczonego olejem.
- Serki topione łączymy z gorącym mlekiem i wszystko podgrzewamy, cały czas mieszając, aż powstanie kremowy sos. Serowym sosem polewamy zapiekankę. Wierzch możemy oprószyć startym żółtym serem.
- Naczynie z zapiekanką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 20 minut. Po tym czasie na 3 minuty możemy włączyć opcję grill, aby wierzch zapiekanki był złoty.
Tak przygotowaną zapiekankę podajemy z surówką ze świeżych warzyw, sosem jogurtowym lub kubkiem kefiru. Zastanawiasz się, co na obiad szybko i tanio? Wykorzystaj wczorajsze ziemniaki i zrób zapiekankę! Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?