Organizm człowieka nie potrafi sam wytworzyć witamin. Muszą być dostarczane z pożywieniem.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, to A, D, E, K. Niedobór witaminy A powoduje ślepotę nocną, rogowacenie skóry, uszkodzenie włosów, paznokci, zębów. Braki witaminy D u dzieci objawiają się krzywicą, u dorosłych - rozmiękczaniem kości. Witamina K jest odpowiedzialna za krzepnięcie krwi. Jej niedobór powoduje skłonność do krwawień. Witamina E ma działanie antymiażdżycowe. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach powinny być przyjmowane w ściśle określonych dawkach, ich nadmiar jest szkodliwy.
Pozostałe witaminy (m.in. C, z grupy B, PP, H) są rozpuszczalne w wodzie i nie można ich przedawkować. Ich nadmiar organizm wydala z moczem.
? Niedobór witamin z grupy B wywołuje zmiany w układach krążenia, nerwowym, krwiotwórczym. Witamina C, podobnie jak E i prowitamina A (beta karoten), należy do tzw. antyoksydantów. Są odpowiedzialne za odporność - na zakażenia oraz tworzenie się tkanki nowotworowej.
? Tylko surowe owoce i jarzyny dostarczają wystarczającej porcji witamin. Wysoka temperatura unieszkodliwia witaminy. Podobnie działają używki. U palaczy występuje niedobór witaminy C, alkohol unieszkodliwia witaminę B.
Osoba w średnim wieku, zdrowa, stosująca urozmaiconą dietę nie musi przyjmować dodatkowych witamin. Uzupełniać je powinny małe dzieci, młodzież, kobiety w ciąży i karmiące, ludzie w podeszłym wieku. Także osoby ciężko pracujące fizycznie, intensywnie uprawiające sport, żyjące w stresie, w czasie choroby i rekonwalescencji.
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?