Na początek przemysł spożywczy. Obecnie firmy działające w przemyśle spożywczym muszą borykać się z wieloma problemami. Rosnące ceny energii i niedobór surowców powodują, że proces produkcyjny staje się coraz bardziej kosztochłonny. Większe nakłady finansowe na produkcję mają wpływ na podwyżki cen. Firmy konkurują między sobą o klienta. Towarzyszy temu także nasilona konkurencja wśród pracowników. Powodem tego są całkiem realne redukcje zatrudnienia. W związku z tym w firmach pozostaną najlepsi.
Firmy produkujące artykuły spożywcze systematycznie zwiększają wymagania stawiane kandydatom do pracy. Niektóre przedsiębiorstwa zatrudniają specjalistów, licząc, że pomoże to odnieść firmie sukces. Okazuje się, że w sektorze spożywczym realizować się zawodowo mogą zarówno inżynierowie, finansiści, jak i pedagodzy. Nie są zdefiniowane bowiem kierunki studiów wymaganych w tej branży. Pracodawcy przywiązują jednak uwagę do kompetencji społecznych rekrutowanych osób. Kandydaci do pracy w przemyśle spożywczym powinni charakteryzować się:
• skłonnością do podejmowania ryzyka
• orientacją na wyniki
• umiejętnością rozwiązywania problemów
• cechami przywódczymi
• gotowością do rozwoju osobistego i podnoszenia swoich kompetencji
• zaangażowaniem i dyspozycyjnością
• umiejętnością współpracy z innymi ludźmi
• zdolnością innowacyjnego myślenia.
Dobrym początkiem kariery w branży spożywczej jest odbycie stażu lub praktyki. Pozwala to na poznanie specyfiki pracy, skonfrontowanie swoich wyobrażeń z rzeczywistością. Dodatkowo jest to wartościowe doświadczenie zawodowe.
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?