Niektórzy producenci żywności żerują na nieświadomości konsumentów i ich nieznajomości stosowanych przy produkcji polepszaczy, wzmacniaczy smaku i tym podobnych składników. Jak nie dać się oszukać?
Pixabay.com
Chętniej kupujemy żywność, która apetycznie wygląda i chociażby nazwą nawiązuje do tradycji, do tego co naturalne, polskie, wiejskie i sielskie. Wiedzą o tym przetwórcy i sprzedawcy, którzy starają się jak najlepiej zareklamować swoje towary.
Reklama dźwignią handlu. Nie daj się nabrać
Wędlina rzekomo taka jak dawniej, a wyprodukowana z dodatkiem np. emulgatorów, barwników, substancji wzmacniających smak i zapach, o których kiedyś nie słyszano. Kurczak bez antybiotyków, czyli nic nadzwyczajnego, bo stosowanie tych leków jest możliwe tylko w wyjątkowych sytuacjach i pod szczególnym nadzorem. Jaja wiejskie - też nic nadzwyczajnego, bo zdecydowana większość kurników znajduje się na terenach wiejskich.
Nie zapominajmy, że informacje nie mogą wprowadzać konsumentów w błąd! Uczciwi przedsiębiorcy to wiedzą. Świadomi konsumenci potrafią docenić ich wyroby.
Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji.
Zaloguj się lub załóż konto
Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.