Producenci żywności żerują na nieświadomości klientów. Jak nie dać się nabrać? Na co zwracać uwagę? Sprawdź!

Lucyna Talaśka-Klich
Lucyna Talaśka-Klich
Niektórzy producenci żywności żerują na nieświadomości konsumentów i ich nieznajomości stosowanych przy produkcji polepszaczy, wzmacniaczy smaku i tym podobnych składników. Jak nie dać się oszukać? Pixabay.com
Chętniej kupujemy żywność, która apetycznie wygląda i chociażby nazwą nawiązuje do tradycji, do tego co naturalne, polskie, wiejskie i sielskie. Wiedzą o tym przetwórcy i sprzedawcy, którzy starają się jak najlepiej zareklamować swoje towary.

Reklama dźwignią handlu. Nie daj się nabrać

Wędlina rzekomo taka jak dawniej, a wyprodukowana z dodatkiem np. emulgatorów, barwników, substancji wzmacniających smak i zapach, o których kiedyś nie słyszano. Kurczak bez antybiotyków, czyli nic nadzwyczajnego, bo stosowanie tych leków jest możliwe tylko w wyjątkowych sytuacjach i pod szczególnym nadzorem. Jaja wiejskie - też nic nadzwyczajnego, bo zdecydowana większość kurników znajduje się na terenach wiejskich.

Nie zapominajmy, że informacje nie mogą wprowadzać konsumentów w błąd! Uczciwi przedsiębiorcy to wiedzą. Świadomi konsumenci potrafią docenić ich wyroby.

Tym wabią nas producenci żywności:

W czerwcu zapłaciliśmy w sklepach mniej niż w maju

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie