Przepis na pączki. Tradycyjne domowe pączki, które zawsze wychodzą pyszne

Agata Wodzień
Agata Wodzień
Pączki to nic innego jak kule ciasta drożdżowego smażone na oleju lub smalcu. Są też przepisy na pączki pieczone, jednak w ostatecznej formie bardziej przypominają bułki z nadzieniem. Zamieszczamy tradycyjny przepis na znakomite pączki. Składników nie potrzebujemy wielu, a wnętrze zależy już tylko od naszej wyobraźni.

Tym, czego potrzebujemy na początek, jest czas. Ciasto drożdżowe ze swej natury w tradycyjnym wykonaniu potrzebuje cierpliwości - musi wyrosnąć. Czy przepis na pączki i ich wykonanie jest czymś trudnym? Zdecydowanie nie!

Przepis na pączki - składniki

Czego potrzebujemy do zrobienia pączków? (szklanka = 250 ml)

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 6 żółtek
  • 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka
  • 6-7 łyżek masła
  • 1 łyżkę wódki lub octu
  • 1 szklankę ciepłego mleka
  • 3/4 łyżeczki soli

Poza tym: smalec/olej do smażenia, konfitura (lub inne nadzienie), cukier puder do posypania.

Jak zrobić pączki? Przepis krok po kroku

Składniki zgromadzone? Zatem zabieramy się do robienia pączków!

  1. Drożdże ucieramy z łyżką cukru i kilkoma łyżkami mleka (w małym garnuszku/rondelku). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy pozostałe mleko.
  3. Do drugiej miski przesiewamy mąkę i sól. Wlewamy tu utarte żółtka z mlekiem oraz wyrośnięte drożdże. Mieszamy, dodajemy wódkę/ocet.
  4. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie.
  5. Przykrywamy ścierką i dostawiamy do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).
  6. Po tym czasie odrywamy dłońmi małe kawałki ciasta i formujemy dłońmi okrągłe placki. Na środek kładziemy konfiturę i zlepiamy brzegi placka do siebie. Formujemy kulkę i odkładamy zlepioną częścią do dołu na posypanej mąką desce czy serwecie.
  7. Gdy już wszystkie mąki zostały ukształtowane, przykrywamy je ścierką na min. 15 min do wyrośnięcia.
  8. Smażymy pączki w rozgrzanym tłuszczu, aż zbrązowieją z obu stron.
  9. Wyjmujemy na papier, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po wystygnięciu posypujemy pudrem.

Pomysły na nadzienie: dżem truskawkowy, konfitura malinowa lub różana, powidła, kawałek banana w zestawie z kawałkiem czekolady. Do wyrabianego ciasta można dodać aromat waniliowy albo pomarańczowy, zetrzeć trochę skórki cytryny.

Ile pączków wyjdzie z podanych proporcji? To trudne do określenia, bo zależy od wielkości, jaką im nadamy, ale minimum kilkanaście z pewnością zawita na talerzu.

Partnerzy akcji
CUKIERNIA PYSZOTKA
SŁODKIE POKUSY

Grzybki halucynogenne zwalczają otyłość?

Wideo

Materiał oryginalny: Przepis na pączki. Tradycyjne domowe pączki, które zawsze wychodzą pyszne - Koronowo Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie