Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na pizzę domową. Jak zrobić ciasto na pizzę - kruche i cienkie? Zobacz najlepszy przepis na pizzę

s
Dniem, w którym na całym świecie je się najwięcej pizzy, jest sobota
Dniem, w którym na całym świecie je się najwięcej pizzy, jest sobota IF
Pizza na cienkim cieście to idealny pomysł na obiad bądź kolację. Pamiętaj, że idealne ciasto jest jedną z największych tajemnic włoskiej kuchni. Sprawdź, jak je przygotować - krok po kroku. Oczaruj domowników przy wspólnym stole!

Pizza to bezsprzecznie najpopularniejszy tradycyjny włoski przysmak, którego kulinarna kariera rozpoczęła się w XVIII wieku w Neapolu. Co ciekawe, wcześniej pizza królowała wyłącznie w jadłospisie ubogich, którzy kładli na chlebowym placku to, co akurat mieli. Jak trafiła na salony? Ferdynand I Bourbon i syn króla Neapolu, Ferdynand II, byli fanami pizzy. Ten drugi polecił, aby w pobliżu pałacu postawić piec do jej wypieku.

Pizza domowa - przepis

Jeśli chcesz zrobić domową pizzę i wybierasz się do sklepu, weź pod uwagę nie tylko ser czy bazylię - ważna jest także mąka. Ta najlepsza na pizzę, jest oznaczona symbolem 00. Ma wysoką zawartość glutenu i o bardzo drobną granulacji. Jeśli jej nie znajdziesz, wybierz mąki o symbolach 550 albo 500.

Pizza - składniki

Podajemy składniki na cienkie ciasto na pizzę:

  • 4 niepełne szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
  • około półtorej szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka - pół łyżeczki cukru
  • odrobina oliwy z oliwek

Jak zrobić pizzę?

  • Drożdże (w temperaturze pokojowej) rozpuść w ciepłej wody, dodaj cukier i trzy łyżki mąki
  • Odstaw na kwadrans do wyrośnięcia (uwaga, miejsce powinno być ciepłe)
  • Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z solą. Zrób wgłębienie i wlewaj do niego stopniowo rozczyn drożdży i resztę wody. Mieszaj składniki, zagarniając kolejne partie mąki.
  • Wlej oliwę i połącz całość.
  • Gotowe ciasto posmaruj sosem pomidorowym, zostawiając czysty brzeg, rozłóż składniki - co dusza zapragnie (ser, pieczarki, pomidory, wędlinę, oliwki, kukurydzę, boczek, rukola itp.) i posyp je ziołami (bazylia, oregano)
  • Piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni.

PARTNERZY AKCJI
PIZZA4DON BYDGOSZCZ
STREFA SMAKU PATRYK SZULC

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto