Przepisy na soki warzywne i owocowe – pomysły na smaczniejszy sok z buraka, malin, wiśni czy marchwi

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Czy warto pić soki? Tak, jeśli tylko są naturalne i bez dodatku cukru! Wtedy mogą zastąpić całą porcję z zalecanych 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Soki są bardziej skoncentrowanym źródłem witamin i składników mineralnych niż owoce i warzywa, co wynika z faktu, że 1 litr takiego napoju powstaje z 1,5-3 kg surowca. Korzystne związki są łatwiej wchłaniane niż z całych owoców i warzyw, ale towarzyszy im zdecydowanie mniejsza ilość błonnika, który pozostaje w pulpie po wyciśnięciu soku. Po jakie soki najlepiej sięgać? Warto wybierać takie, które mają choć odrobinę więcej tego składnika niż te klarowne – polecane są soki mętne, z cząstkami miąższu i zagęszczane częścią pulpy bądź przecierem. Kupując sok w sklepie najlepiej szukać takiego, który ma oznaczenie „100%” – sygnalizuje ono, że w kartonie lub butelce znajdują się wyłącznie składniki danego owocu czy warzywa (lub ich mieszanki). Choć w jego składzie może widnieć zagęszczony sok czy aromat, proporcje związków zawartych w soku odpowiadają tym, jakie są typowe dla produktu wyjściowego. Dobrze jest natomiast unikać soków dosładzanych (co nie zawsze oznaczone jest na froncie opakowania), choć niektóre ze względu na swój słodki smak wymagają dodatków słodzących, jak np. sok z czarnej porzeczki, aronii czy żurawiny. Zamiast cukru lub tym bardziej sztucznie otrzymanego syropu glukozowego często jako słodzik zawierają sok albo przecier jabłkowy. Taki napój jest o wiele słodszy niż standardowe soki, ale wciąż zawiera tylko naturalne składniki. W sklepie warto szukać soków bezpośrednio wyciskanych (NFC – not from concentrate, czyli „nie z koncentratu”), najlepiej tylko lekko pasteryzowanych, jak to jest w przypadku tych kilkudniowych. Można je kupić w wielu sklepach, gdzie stoją w lodówkach. Najzdrowsze soki surowe są natomiast dostępne w wybranych punktach (np. gastronomicznych, gdzie są też wyciskane na miejscu) oraz w formie cateringu sokowego. Soki najlepiej jednak przygotować je w domu za pomocą wolnoobrotowej wyciskarki, która pozwala zachować najwięcej wartości odżywczych owoców i warzyw, ew. w sokowirówce. Przygodę z sokami można też zacząć od koktajli, miksując je przy użyciu zwykłego blendera. Wypróbuj nasze przepisy na pyszne, kolorowe soki z najpopularniejszych składników 123RF
Czy warto pić soki? Tak, jeśli tylko są naturalne i bez dodatku cukru! Wtedy mogą zastąpić całą porcję z zalecanych 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Sprawdź, jak je wybierać – i wypróbuj przepisy na najzdrowszy rodzaj soków, czyli te świeżo wyciskane w domu.

Kąpiele w Bałtyku tragiczne w skutkach

Wideo

Materiał oryginalny: Przepisy na soki warzywne i owocowe – pomysły na smaczniejszy sok z buraka, malin, wiśni czy marchwi - Strona Zdrowia

Komentarze 5

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
kamil

Dawno już nie kupują soków ze sklepu. Odkąd kupiłem wyciskarkę philipiak to codziennie przygotowuję soki owocowo-warzywne. To świetne źródło witamin i minerałów.

s
sochacka
19 stycznia, 15:18, Gość:

A ja kupuję soki z kartonu z tym, że wybieram te 100%, bardzo lubię tymbark pomidorowy i w zasadzie wypijam dwie szklanki dziennie, dobry jest też burakowy, czasami dodaję jabłko.

Tymbark też ma dobre musy, nie tylko soki :P

G
Gość

A ja kupuję soki z kartonu z tym, że wybieram te 100%, bardzo lubię tymbark pomidorowy i w zasadzie wypijam dwie szklanki dziennie, dobry jest też burakowy, czasami dodaję jabłko.

J
Justyna

Żadnych soków w kartonie czy butelce ze sklepu nie kupię. Teraz są wyciskarki wolnoobrotowe i najlepiej soki wyciskać samemu. Wg. terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki takie soki mają najwięcej witamin i enzymów które są łatwo i szybko przyswajalne przez organizm. Oczywiście produkty powinny być pozbawione pestycydów aby sok był zdrowy. Najbardziej preferuję soki warzywne z dodatkiem przypraw i owoców. Soki wyleczyły mnie z nadciśnienia. Poprawił mi się wygląd i mam więcej energii. Lepszej chyba rekomendacji nie trzeba.

G
Gość

Lubię soki :) ale nie lubię tego całego przygotowywania ich, jak ktoś zrobi to co innego :) Jak nie ma nikogo kto by je zrobił o piję mineralną cisowiankę i tylko dokładam do niej owoce. z truskawkami dzisiaj piłam.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3