Puszki Pandory...

Jak wynika z kontroli Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej, kupowanie konserw w sklepach może być pomysłem bardzo ryzykownym. Zbyt tłuste, przesolone, z mniejszą niż wymagają tego obowiązujące normy zawartość ...

Jak wynika z kontroli Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej, kupowanie konserw w sklepach może być pomysłem bardzo ryzykownym.
Zbyt tłuste, przesolone, z mniejszą niż wymagają tego obowiązujące normy zawartość mięsa - to tylko część z całej listy zarzutów.

Ponad jedna czwarta zbadanych puszek nie zawierała informacji o rodzaju konserwy, składzie, masie netto bez zalewy, a więc rzeczywistej wadze przeznaczonej do spożycia porcji. Nie wszystkie konserwy miały też kompletny adres producenta.

Chociaż podczas kontroli nie stwierdzono przekraczania terminów przydatności do spożycia, to jednak należy zachować ostrożność przy kupowaniu tego rodzaju produktów, bowiem niektóre z konserw miały te okresy dłuższe niż zezwalają na to normy. Ponadto w czterech z jedenastu sklepów sprzedających puszki, były one przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze.
Efektem inspekcji są trzy mandaty karne, łącznie nie przekraczające dwustu złotych oraz zapowiedź skontrolowania producentów wytwarzających niezgodne z normami konserwy. Jednak - czy takie kary mogą zdyscyplinować?

Nauczanie hybrydowe zamiast powrotu do szkół

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie