Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Racuchy drożdżowe z jabłkami: przepis na zdrowe, pożywne placuszki z jabłkami

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Racuchy z jabłkami to zdrowe, pożywne i szybkie danie. Można je przygotować na śniadanie, na kolację, a nawet mogą wystąpić w roli bezmięsnego obiadu.
Racuchy z jabłkami to zdrowe, pożywne i szybkie danie. Można je przygotować na śniadanie, na kolację, a nawet mogą wystąpić w roli bezmięsnego obiadu. pixabay.com
Racuchy z jabłkami to zdrowe, pożywne i szybkie danie. Można je przygotować na śniadanie, na kolację, a nawet mogą wystąpić w roli bezmięsnego obiadu. Poniżej przedstawiamy przepis na domowe racuchy drożdżowe z jabłkami.

Racuchy z jabłkami to wspaniałe słodkie danie, które zachwyci dużych i małych. Jest proste, ale zdrowe, pożywne i sycące. Najlepiej smakują racuchy tradycyjne, zrobione w domu. Oto sprawdzony, prosty przepis na domowe tradycyjne racuchy drożdżowe z jabłkami.

Człowiek nie żyje, aby jeść, ale je, aby żyć
Sokrates

Racuchy drożdżowe z jabłkami - tradycyjna kuchnia polska

Racuchy to nieduże, smażone na złoty kolor placuszki sporządzone na bazie mąki, mleka oraz drożdży lub jaj. Typowe racuchy to placuszki z dodatkiem jabłek. Jabłka mogą być krojone lub starte na tarce, z dodatkiem cynamonu lub goździków. Podaje się je na słodko, posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną.

Racuchy drożdżowe z jabłkami - składniki:

Ilość porcji: około 16 placuszków
Poziom trudności: łatwe
Koszt: tanie

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki cukru (najlepiej drobnego)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (może być taki z prawdziwą wanilią)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Racuchy drożdżowe z jabłkami - przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do dużej miski (można ją przesiać), dodajemy sól. Następnie robimy na środku wgłębienie, wsypujemy pokruszone drożdże oraz cukier. Wlewamy do zagłębienia połowę mleka (musi być ciepłe - około 40 stopni C), nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

Następnie dolewamy pozostałe mleko, dodajemy całe jajko i dokładnie mieszamy, ale niezbyt długo. Ponownie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia (najlepiej w ciepłe miejsce; ciasto powinno w tym czasie podwoić objętość).

W międzyczasie myjemy i obieramy jabłka (usuwamy gniazda nasienne), a następnie kroimy je w drobną kostkę lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jak ciasto już wyrośnie, dodajemy jabłka i mieszamy. Można ponownie odstawić masę na około 10-15 min, ale nie jest to konieczne.

Na patelni rozgrzewamy olej (głębokość oleju powinna wynosić ok. 1 cm). Łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż racuszki nabiorą złotobrązowego koloru. Usmażone placuszki przekładamy na papierowy ręcznik. Gdy lekko przestygną, posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej podawać od razu na ciepło.

Placuszki z syropem klonowym to idealny pomysł na domowy deser

Źródło:TVN

Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak podawać:

Racuchy drożdżowe z jabłkami warto przyprawić cynamonem. Można też dodać kilka kropli esencji waniliowej lub migdałowej - będą przepięknie pachniały. Racuchy można podać z cukrem pudrem, ze śmietanką albo z konfiturami. Znudziły Ci się już tradycyjne dodatki? Szukasz nowych pomysłów, z czym jeść racuchy? Racuchy z bananami smakują rewelacyjnie, wypróbuj ten nowy smak!

Racuchy drożdżowe z jabłkami - porady, wskazówki:

  • Miska, w której będziemy robić ciasto na racuchy musi być dość duża, ponieważ masa podwoi swoją objętość.
  • Warto cierpliwie poczekać, aż ciasto wyrośnie, dzięki temu placuszki będą pulchne i mięciutkie.
  • Na etapie dodawania jajka można dodać kieliszek spirytusu - zapobiegnie to nadmiernemu nasiąkaniu racuchów tłuszczem w trakcie smażenia.
  • Gotowe ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
  • Nakładając ciasto na patelnię każdorazowo maczamy łyżkę (przed nabraniem masy) w wodzie - ciasto łatwiej będzie się odrywać od łyżki.
  • Racuchy smażymy na średnim ogniu, raczej mniejszym niż większym, żeby placuszki zdążyły nabrać pięknego złotego koloru i żeby nie były surowe w środku.
  • Da się też zrobić racuchy bez drożdży, albo racuchy na kefirze.

Zielono, ziołowo i wiosennie. Przepisy na koktajle warzywne i razowo-miętowe placuszki

Źródło:TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto