Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ragout z piersi z kurczaka z trio warzywnym w sosie śmietanowo-ziołowym

ReklamaGP
Wideo
od 16 lat

Składniki na 1 porcję:

• 200 g mięsa z piersi kurczaka
• 150 g bukietu warzywnego: kalafiora, brokuła i marchwi, marki OERLEMANS „Kuchnia Eksperta”
• 150 g śmietany 30 proc.
• bulion
• 20 g mąki
• 80 g masła
• 1 cebula
• sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, świeże zioła: tymianek, pietruszka, oregano

Umytą i oczyszczoną z żyłek i tłuszczu pierś kurczaka kroimy w grubą kostkę. Mięso marynujemy słodką papryką, czosnkiem i rozdrobnionymi ziołami, dodajemy jeszcze odrobinę oleju i odstawiamy na kilka godzin.

Po upływie tego czasu podsmażamy mięso na maśle, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie zeszklona – bukiet warzyw oraz posiekany tymianek i pietruszkę. Chwilę podsmażamy, podlewamy bulionem, dusimy około 20 minut.

Zmniejszamy temperaturę, dodajemy śmietanę i dalej dusimy. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy zaciągnąć go zacierką z masła i mąki, dodając ją powoli, by nie utworzyły się grudki. Można też dusić ragout tak długo, aż sos osiągnie właściwą konsystencję. Gotową potrawę wykładamy na talerz i ozdabiamy cząstkami gotowanych brokułów oraz ziołami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska