Składniki na 1 porcję:
• 200 g mięsa z piersi kurczaka
• 150 g bukietu warzywnego: kalafiora, brokuła i marchwi, marki OERLEMANS „Kuchnia Eksperta”
• 150 g śmietany 30 proc.
• bulion
• 20 g mąki
• 80 g masła
• 1 cebula
• sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, świeże zioła: tymianek, pietruszka, oregano
Umytą i oczyszczoną z żyłek i tłuszczu pierś kurczaka kroimy w grubą kostkę. Mięso marynujemy słodką papryką, czosnkiem i rozdrobnionymi ziołami, dodajemy jeszcze odrobinę oleju i odstawiamy na kilka godzin.
Po upływie tego czasu podsmażamy mięso na maśle, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie zeszklona – bukiet warzyw oraz posiekany tymianek i pietruszkę. Chwilę podsmażamy, podlewamy bulionem, dusimy około 20 minut.
Zmniejszamy temperaturę, dodajemy śmietanę i dalej dusimy. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy zaciągnąć go zacierką z masła i mąki, dodając ją powoli, by nie utworzyły się grudki. Można też dusić ragout tak długo, aż sos osiągnie właściwą konsystencję. Gotową potrawę wykładamy na talerz i ozdabiamy cząstkami gotowanych brokułów oraz ziołami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Zadymy na urodzinach uczestniczki "Rolnika". Karetka pogotowia, gaz pieprzowy. Szok!
- Dni Gąsowskiego w "TTBZ" są policzone?! TAKĄ niespodziankę zgotowała mu produkcja!
- Maja Rutkowski ZROBIŁA TO z premedytacją, teraz się tłumaczy. Okropne, co ją spotkało
- Była pięknością ze "Złotopolskich". Dziś Gabryjelska nie przypomina siebie | ZDJĘCIA