Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Restauracja z Ostromecka pod Bydgoszczą w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

Marta Mikołajska
Marta Mikołajska
Restauracja w Pałacu Nowym w Ostromecku dołączyła do grona członków sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza.
Restauracja w Pałacu Nowym w Ostromecku dołączyła do grona członków sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza. Tomasz Czachorowski
We wtorek, 9 listopada, odbyło się uroczyste wręczenie certyfikatów nowym członkom regionalnej sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza. Wśród wyróżnionych znalazła się restauracja w Pałacu Nowym w Ostromecku

Zobacz wideo: Zimowe atrakcje Bydgoszczy w sezonie 2021/2022

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza działa w ramach Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Jej członkami są małe i średnie firmy branży rolno-spożywczej, producenci i dystrybutorzy żywności. We współpracy z samorządem województwa promują oni kulinarne tradycje regionu, konsumenci zaś zyskują gwarancję jakości i pochodzenia produktu.

Restauracja w Ostromecku: tu ekologia i tradycja idą w parze

Ubiegając się o wpisanie na listę sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza, Zespół Pałacowo-Parkowy w Ostromecku spełnił kryteria regulaminowe, m.in. dzięki stosowaniu w kuchni żywności lokalnego pochodzenia, korzystaniu ze składników wytwarzanych w regionie, a także dzięki promowaniu żywności i dziedzictwa kulinarnego wraz z budowaniem pozytywnego wizerunku regionu.

- Mówiąc „restauracja”, nie mamy na myśli tylko serwowania dań. To w tym miejscu chcemy odrodzić lokalną tradycję kulinarną, wrócić do korzeni i kontynuować dziedzictwo kulturowe tego miejsca. Także poprzez kuchnię - podkreśla Anna Tarnowska z Miejskiego Centrum Kultury w Bydgoszczy.

Jak opowiada, kuchnia pałacowej restauracji znana jest z domowych potraw lokalnych, przygotowanych według tradycyjnych przepisów, a dania przyrządzane są z naturalnych i świeżych produktów, doprawione ziołami rosnącymi na ostromeckich łąkach i polanach.

- Naszą filozofią jest także dbanie o zrównoważony rozwój i poszanowanie środowiska. Dlatego produkty kupujemy od lokalnych dostawców, promując tym samym lokalne dziedzictwo kulinarne - zapewnia Anna Tarnowska.

Przedsiębiorcy z Kujaw i Pomorza wyróżnieni

Uroczystość wręczenia certyfikatów nowym członkom regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze odbyła się we wtorek, 9 listopada. Oprócz restauracji w Ostromecku, certyfikaty otrzymały:

  • Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "Andrób" z powiatu sępoleńskiego,
  • toruńska spółka Restaurators, w której skład wchodzą Pierogarnia Stary Młyn oraz Pierogarnia Stary Toruń,
  • sklep "Na zdrowie" w Inowrocławiu,
  • firma cateringowa "Restauracja polska" we Włocławku,
  • Hanza Pałac w Rulewie (pow. świecki),
  • dwa lokale działające pod szyldem firmy Altegradius Artur Pesta - Restauracja Starówka i kawiarnia "Czarna Malina" w Brodnicy.

,embed.html">,embed.html">

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto