Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Schab faszerowany grzybami w sosie z czerwonego wina z kopytkami ziemniaczanymi i modrą kapustą

ReklamaGP
Wideo
od 16 lat

Składniki na 1 porcję:

• 200 g schabu bez kości w całości, marki PROSIACZEK
• 50 g suszonych grzybów
• 1 cebula
• 80 g masła
• 100 ml czerwonego wytrawnego wina
• ciemny sos
• sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
• świeże zioła

Najpierw oczyszczamy schab z błon i nakłuwamy przez środek, tworząc „kieszonkę”. Uprzednio namoczone, a potem przegotowane suszone grzyby drobno kroimy, podsmażamy na maśle z cebulą (część cebuli zostawiamy do sosu), również drobno pokrojoną. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz wkładamy do „kieszonki” w schabie, po czym cały kawałek mięsa od góry delikatnie nacinamy w kratkę i przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i suszonym majerankiem.

Na piecyku rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła, obsmażamy na niej schab przez kilka chwil, do uzyskania złotego koloru. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza i do już ciepłego wkładamy schab przełożony do brytfanny. Pieczemy około 50 minut.

W międzyczasie przygotować możemy lub odgrzać kopytka (jeśli chcemy je zrobić samodzielnie potrzebujemy dodatkowo ćwierć kilograma ugotowanych ziemniaków, jedno jajko, 150 g mąki i 150 mąki ziemniaczanej), surówkę z modrej kapusty, przede wszystkim jednak musimy przyrządzić sos. Zaczynamy od włożenia odrobiny masła do rondelka i podgrzania go. Następnie wrzucamy na tłuszcz resztę drobno posiekanej cebuli, szklimy. Dolewamy czerwone wino, dodajemy kilka łyżek ciemnego sosu i gałązkę świeżego rozmarynu, przyprawiamy solą i pieprzem pamiętając, że mięso też już zostało doprawione. Redukujemy sos na wolnym ogniu.

Gotowe mięso wyciągamy z piekarnika, kroimy na plastry. Na talerze oprócz schabu kładziemy kopytka i surówkę oraz solidną porcję sosu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska