Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Słodkie choinki. Przepis na maślane ciasteczka na święta Bożego Narodzenia. Zaproś dzieci do wspólnego pieczenia

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne, kruche, maślane ciasteczka choinki. Zobacz, jak je przygotować, kliknij w galerię. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne, kruche, maślane ciasteczka choinki. Zobacz, jak je przygotować, kliknij w galerię. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Na święta Bożego Narodzenia warto przygotować maślane ciasteczka. Mamy dla ciebie sprawdzony przepis na ciastka choinki. Są kolorowe, kruche, a dodatkowo bardzo łatwe do przygotowania. Ciasto jest plastyczne, nie klei się i nie przywiera. To idealny przepis na ciasteczka do przygotowania razem z dziećmi. Sprawdź, jakie są smaczne i wypróbuj przepis na słodkie choinki.

W skrócie

Szukasz prostego do przygotowania przepisu na ciasteczka na Boże Narodzenie? Proponuję zrobić pyszne, słodkie choinki. To kruche, maślane ciastka ozdobione czekoladowymi groszkami. Robi się je bardzo prosto, z powodzeniem przygotujesz je wspólnie z dziećmi. Po upieczeniu można je także dodatkowo ozdobić lukrem czy kolorowymi posypkami.

Jeśli nie masz foremki w kształcie choinek, to możesz tak jak ja przygotować wzór na grubym papierze, a następnie przykładać go do ciasta i obrysowywać nożykiem.

Przepis na maślane ciasteczka choinki

czas przygotowania: 1 godzina + czas na schłodzenie ciasta w lodówce
porcja: na ok. 20 większych ciastek
poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 200 g masła miękkiego,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 180 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • opakowanie kolorowych czekoladowych groszków/cukierków.

Jak zrobić maślane ciasteczka choinki?

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną masę.
  2. Nie przerywając ucierania, dodaj jajka oraz wanilię.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli i wsypuj stopniowo do ucieranego ciasta.
  4. Przełóż ciasto na stolnice i zlep szybko w zwartą bryłę
  5. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny. Jeśli dobrze schłodzisz ciasto, to ciasteczka będą bardziej kruche.
  6. Porcję ciasta rozwałkuj na pół cm grubości i wycinaj kształty choinek.
  7. Układaj ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Na każdej choince połóż kilka kolorowych groszków.
  9. Piecz ciasteczka w 170 stopniach przez ok. 12 minut.
  10. Gotowe ciastka wystudź.

Wypróbuj inne przepisy ze Strony Kuchni:

Nie ubrudź się podczas gotowania!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Słodkie choinki. Przepis na maślane ciasteczka na święta Bożego Narodzenia. Zaproś dzieci do wspólnego pieczenia - Strona Kuchni

Wróć na jeleniagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto