Smaki kuchni kurdyjskiej na warsztatach w Aptece pod Łabędziem w Bydgoszczy [zdjęcia]

Justyna Tota
Justyna Tota
Pochodząca z Kurdystanu Shahram Ismael zdradziła bydgoszczanom sekrety kuchni swojej mamy. Wspólnie uczono się gotować kurdyjski bulgur, zupę z sumakiem i liśćmi winogron oraz lepki deser.
Pochodząca z Kurdystanu Shahram Ismael zdradziła bydgoszczanom sekrety kuchni swojej mamy. Wspólnie uczono się gotować kurdyjski bulgur, zupę z sumakiem i liśćmi winogron oraz lepki deser. Tomasz Czachorowski
Pochodząca z Kurdystanu Shahram Ismael zdradziła bydgoszczanom sekrety kuchni swojej mamy. Wspólnie uczono się gotować kurdyjski bulgur, zupę z sumakiem i liśćmi winogron oraz lepki deser. Zasiadając do posiłku na dywanie i popijając mocną herbatę, wysłuchano też opowieści o codziennym życiu Kurdów i ich gościnności. Tak było 22 stycznia podczas pierwszego warsztatu z cyklu „Kuchnia bez pokoju”, towarzyszącego wystawie MOB „Kurdystan. Oblicza trwania”. Kolejne warsztaty kulinarne już w lutym!

Apteka pod Łabędziem Muzeum Okręgowego w Bydgoszczy 22 stycznia na kilka godzin stała się miejscem kulinarnych przysmaków kuchni kurdyjskiej! „Mali daykm - Dom mojej mamy” - tak zatytułowana została pierwsza odsłona cyklu warsztatów „Kuchnia bez pokoju”, towarzyszących wystawie MOB „Kurdystan. Oblicza trwania”, jaką do końca marca można zwiedzać w Bydgoskim Centrum Finansowym (dawnym CH Drukarnia).

Pochodząca z Kurdystanu Shahram Ismael, która kilka lat temu ukończyła w Polsce studia na kierunku finanse i rachunkowość, obecnie mieszkanka Krakowa, opowiedziała przybyłym na warsztaty bydgoszczanom o kurdyjskim domu i rytmie posiłków podawanych w ciągu dnia. Uczestnicy warsztatów pod okiem Shahram, która była ubrana w tradycyjny strój, mieli okazję nauczyć się gotować kurdyjski bulgur, zupę z soczewicy oraz lepki deser i zjeść to wszystko na dywanie (tak, jak w prawdziwym, kurdyjskim domu), pijąc po posiłku oryginalną herbatę.

Podczas warsztatów obecna była również podróżniczka Agnieszka Siejka, która pokazała zdjęcia ze swych wypraw i opowiedziała o kurdyjskiej gościnności, jakiej doświadczyła.

Kurdyjskie dania znajdziemy też w menu bydgoskich i podbydgoskich restauracji

- Do udziału w warsztatach kulinarnych zaprosiliśmy również szefów kuchni bydgoskich i podbydgoskich restauracji, którzy pod merytorycznym przewodnictwem Shahram Ismael będą przygotowywać dania kuchni kurdyjskiej. Mało tego, na czas trwania festiwalu w kartach menu wybranych restauracji będą do wybory kurdyjskie potrawy. Zachęcamy do zaglądania na stronę muzeum.bydgoszcz.pl i Facebook MOB, gdzie będziemy informować na bieżąco o miejscach, w których będzie można zasmakować w kurdyjskiej kuchni - zdradza nam Anna Kornelia Jędrzejewska.

Zamierzonym efektem tych działań jest stworzenie unikalnej oferty pobudzającej lokalną aktywność w sektorze HoReCa w mało atrakcyjnym turystycznie okresie. Potencjał rozwojowy tego pomysłu docenił Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, który wsparł organizację projektu z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

Cykl warsztatów kulinarnych w Aptece pod Łabędziem MOB. Kiedy kolejne zajęcia?

MOB w ramach cyklu zaplanowało jeszcze dwa warsztaty kuchni kurdyjskiej - 5 lutego „Wspólna uczta” i 19 marca „Kurdyjski Nowy Rok”. Zapisy prowadzone są mailowo pod adresem: [email protected] Koszt: 50 zł/osoba (płatne na miejscu, w kasie Muzeum Okręgowego Apteki pod Łabędziem).

Warto dodać, że nie przez przypadek zajęcia odbywają się w nowo otwartej Aptece pod Łabędziem przy ul. Gdańskiej 4 w Bydgoszczy, bo to w aptekach znajdowały się często przyprawy z egzotycznych krajów, w tym te ze Wschodu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie