Zobacz wideo: Akcyza na alkohol i papierosy w górę
Tłusty Czwartek wprowadza nas w ostatni tydzień karnawału. Jest dniem w kulturze, w którym jemy szczególnie chętnie słodkości m. in.: pączki, chruściki, czekolady. Z tej okazji Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy zaprosiło mieszkańców na spotkanie z Pawłem Małeckim.
Paweł Małecki jest wybitnym cukiernikiem i czeladnikiem, związanym z Bydgoszczą. Zdobył wiele prestiżowych nagród i wyróżnień. Współpracuje z Kuchnią Lidla, jest też kierownikiem Działu Dekoracji i Pralin w sieci cukierni Sowa. Na swoim koncie ma między innymi I miejsce na Mistrzostwach Polski Cukierników, III miejsce na Lodowych Mistrzostwach Świata we Włoszech, III miejsce na Culinary World Cup Luxembourg, III miejsce na Olimpiadzie Gastronomicznej w Erfurcie czy IV miejsce na Lodowym Pucharze Świata w Rimini.
Spotkanie odbyło się w ramach nowego cyklu „Bydgoscy Mistrzowie” i było okazją do rozmowy o tym, jakie karnawałowe przysmaki szczególnie lubią bydgoszczanie oraz w szerszym kontekście o pasji do cukiernictwa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?