Według starej, sprawdzonej receptury prawdziwy lód powinien składać się ze śmietany, cukru, naturalnych składników, które nadają smak, zapach oraz kolor. Oczywiście nieodłącznym składnikiem takiego przysmaku jest niekonserwowane mleko. Niestety taki przepis stosowany jest coraz rzadziej...
Dlaczego?
Lód stworzony w oparciu tylko o naturalne składniki nie nadaje się do długiego przechowywania. Co za tym idzie, jego cena jest zbyt wysoka.
Dlatego lody waniliowe produkowane są z piperonalu, który stosuje się do tępienia wszy. W składzie produktów można znaleźć także czerwony barwnik E-127, który wywołuje nowotwór tarczycy.
Smak wiśniowy w lodach kupionych w niepewnych miejscach nadaje aldehyd C-17, który stosowany jest do produkcji gumy i barwników. Smak czekoladowy uzyskamy dzięki zastosowaniu aldehydu C-18, używanego do produkcji detergentów. Octan anylu, rozpuszczalnik farb olejnych, nadaje lodom smak bananowy.
Zobacz też: | |||
Zespół ARMIA w Bydgoszczy | Machina Muzyki - zobacz zdjęcia | Zamień odpady na kulturalne wypady | RegioMoto - portal o motoryzacji |
Dołącz do MMBydgoszcz.pli napisz artykuł! Poinformuj nas, co się dzieje w mieście. Pochwal się swoimi zdjęciami, komentuj wpisy i załóż własnego bloga! | |||
» dodaj artykuł | » dodaj zdjęcia | » dodaj wydarzenie | » dodaj wpis do bloga |
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?