Szukasz nietypowej przystawki na Wielkanoc? Wypróbuj jajka po szkocku! Sekret smaku tkwi w łatwo dostępnym produkcie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe jajka po szkocku to świetna przekąska do zjedzenia w trakcie świąt wielkanocnych.
Domowe jajka po szkocku to świetna przekąska do zjedzenia w trakcie świąt wielkanocnych. Getty Images/bhofack2/zdjęcie ilustracyjne
Jajka po szkocku są tradycyjną przekąską serwowaną w chrupiącej panierce. Tradycyjnie Szkoci przyrządzają ją z mięsa wieprzowego, jajek ugotowanych na półmiękko i hojnie doprawiają pieprzem kajeńskim. Najważniejszym składnikiem są kiełbaski wieprzowe, choć współcześnie eksperymentuje się z różnymi rodzajami mięsa. Podpowiadamy przepis na domowe jajka po szkocku.

W skrócie

Jajka po szkocku tradycyjnie smaży się w głębokim tłuszczu. Można jednak ulepszyć starą metodę i rozsmakować się w pieczonych jajkach po szkocku. Będą mniej rumiane niż smażone, ale smakują równie dobrze. Przy tym są w równym stopniu chrupiące. Zobacz przepis na domowe jajka po szkocku.

Jajka po szkocku – przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 7 jajek,
  • 10 ml wody,
  • 65 g mąki pszennej,
  • 3 g soli gruboziarnistej,
  • 3 g pieprzu cayenne,
  • 165 g bułki tartej,
  • 700 g surowych kiełbasek wieprzowych,
  • 300 ml oleju roślinnego do smażenia.

Jak zrobić jajka po szkocku?

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku należy ugotować 6 jajek. Wody powinno być tyle, aby przekraczała poziom wysokości jajek o 2 cm.
  2. Następnie jajka należy doprowadzić do pierwszego wrzenia. Zdjąć z ognia i trzymać pod przykryciem przez 6 minut. Dzięki tej metodzie można uzyskać jajka po szkocku z płynnym żółtkiem w środku.
  3. Kolejnym krokiem jest odlanie wody i zalanie jajek wrzątkiem do całkowitego wystudzenia. Wtedy należy je obrać.
  4. W szerokiej misce należy wymieszać mąkę pszenną, sól i pieprz kajeński.
  5. W drugiej misce należy roztrzepać jajko z wodą.
  6. W trzeciej misce należy umieścić bułkę tartą.
  7. Z kiełbasek wieprzowych trzeba wyjąć mięso i podzielić na 6 porcji po 115 g. Należy je wyrobić w dłoni i rozpłaszczyć. Porcją mięsa należy otoczyć obrane jajko. Tak trzeba postąpić z każdym jajkiem.
  8. Następnie jajka po szkocku należy obtoczyć w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
  9. Na patelni z grubym dnem należy rozgrzać olej do 170° Celsjusza. Jajka po szkocku należy smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
  10. Jajka po szkocku należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Sposób podania

Jajka po szkocku świetnie smakują podane na ciepło lub na zimno. W lodówce mogą być przechowywane przez maksymalnie trzy dni. Świetnie smakują podane z sosem czosnkowym, sosem chrzanowym lub sałatką z pora. Można także przyrządzić jajka po szkocku z boczkiem. W takim przypadku plastry boczku należy ułożyć na krzyż na jajku, a następnie obłożyć mięsem mielonym.

Jajka po szkocku z piekarnika

Aby zrobić odchudzoną wersję tradycyjnego dania, zachęcamy do jej upieczenia. Wystarczy rozgrzać piekarnik do 210° Celsjusza bez termoobiegu i piec jajka po szkocku przez 20-25 minut. Danie powinno uzyskać złotą barwę i chrupiącą panierkę.

Pochodzenie jajek po szkocku

Danie pochodzi ze Szkocji. Uważa się, że historycznie zostało zainspirowane przez kuchnię kolonialną XVI wieku. Prawdopodobnie przepis został zaczerpnięty z kuchni indyjskiej. Tam przyrządzało się danie z jajek i mięsa mielonego, które doprawiane było wieloma aromatycznymi przyprawami znanymi w Azji. W Szkocji miało szybko się przyjąć jako metoda efektywnego zagospodarowania łatwo dostępnych składników. Danie doceniane było też przez kucharki z racji, że można było je robić ze skrawków mięsa. Współcześnie jajka po szkocku mogą wpisać się w gotowanie posiłków w duchu zero waste, czyli sprzyjających niemarnowaniu żywności.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Szukasz nietypowej przystawki na Wielkanoc? Wypróbuj jajka po szkocku! Sekret smaku tkwi w łatwo dostępnym produkcie - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie