Tak działa na organizm siemię lniane. Jak stosować i jakie ma właściwości? Sprawdź!
Jak spożywać siemię lniane?
► Nasiona można spożywać w całości (można je dodawać do pieczywa, jogurtu, ciast, owsianki, sałatek, ryżu, stosować jako posypkę do obiadu itd.).
► Ziarna można zalać wodą - przyjmą one wówczas konsystencję kisielu - można go pić w formie koktajlu.
► Jak sporządzić napar? Należy zalać 2-3 łyżki ziaren siemienia lnianego (całe lub zmielone) gorącą wodą i odczekać około 20 minut. Taki napar wypijamy bezpośrednio w porcjach dwa, trzy razy dziennie. Niestety, nie jest on zbyt smaczny, można więc dodać doń soku z cytryny lub odrobiny miodu, by poprawić smak.
Uwaga - osoby, które cierpią na niestrawność, wrzody żołądka lub zmagające się z podrażnieniem jelit powinny przecedzić napar przed wypiciem, oddzielając ziarna od płynu.
Ziarna można zmielić przed spożyciem (w młynku do kawy) i dodawać do żywności jak ziarna w całości lub stosować mielone siemię lniane jako zamiennik do jaj w potrawach. Wówczas do 1 łyżeczki mielonego siemienia lnianego dodajemy 2 łyżki wody i jest to odpowiednikiem jednego jajka. Pamiętać jednak należy, że obróbka termiczna pozbawia większości prozdrowotnych właściwości siemienia lnianego.
Dietetycy i lekarze zalecają spożywanie od 10 do maksimum 50 gramów siemienia lnianego dziennie.
Nie wszyscy mogą jeść siemię lniane! ►►►