Tak zrobić serce na kawie - oto sposób na Latte Art Heart
Pyszna, aromatyczna kawa z mlecznym sercem cieszy oko i smakuje wyśmienicie. To ciekawy i oryginalny sposób, by zaskoczyć ukochaną osobę w walentynki i nie tylko.
Latte art czyli sztuka tworzenia na kawie wzorów ze spienionego mleka nie jest zarezerwowana tylko dla profesjonalnych baristów. Może to zrobić praktycznie każdy. Potrzeba jedynie nieco cierpliwości i treningu a także znajomości podstawowych zasad tworzenia wzorów na kawie.
Istnieją dwie podstawowe metody tworzenia wzorów na kawie:
- pour latte art to umiejętna i odpowiednia manipulacja spienionym mlekiem wylewanym z metalowego dzbanka do zaparzonego espresso,
- tworzeniu wzorków z użyciem wykałaczek za pomocą spienionego mleka ale też sosów czy posypek.
Bazą jest oczywiście espresso - pojedyncze lub podwójne - oraz spienione mleko w ilości około ½ lub ⅓ dzbanka do spieniania. Różne odmiany, np. migdałowe, owsiane czy sojowe, wprowadzą specyficzne nuty smakowe. Smak kawy można modyfikować, warto dodać aromatyczne, korzenne przyprawy, takie jak cynamon, kardamon czy goździki, które dodatkowo pobudzą zmysły i zadziałają jak afrodyzjaki.
Tak krok po kroku zrobisz serce na kawie
Aby stworzyć udane Latte Art Heart, czyli mleczne serce na filiżance kawy, warto znać kilka najważniejszych zasad i trików. Zarówno sama kawa jak i mleko muszą spełnić kilka podstawowych warunków.
Tak krok po kroku stworzysz wzór serca na kawie i zaskoczysz ukochaną osobę poranną małą czarną z sercem. Sprawdź to teraz w naszej galerii.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?