Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tak krok po kroku zrobisz pyszne i tanie ciasto marchewkowe. Oto przepis na ciastko marchewkowe

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Marchew jest bardzo zdrowa, warto więc zajadać ją w każdej postaci, również w formie wypieków. 

Mamy bardzo prosty i tani przepis na ciasto marchewkowe, które można udoskonalać wedle zamiłowania, np. dodać do niego posiekane orzechy, przedzielić warstwą powideł, zrobić polewę z czekolady. 

Ta wersja jest podstawowa. Sprawdź w naszej galerii, jak krok po kroku zrobić ciasto marchewkowe >>>>>
Marchew jest bardzo zdrowa, warto więc zajadać ją w każdej postaci, również w formie wypieków. Mamy bardzo prosty i tani przepis na ciasto marchewkowe, które można udoskonalać wedle zamiłowania, np. dodać do niego posiekane orzechy, przedzielić warstwą powideł, zrobić polewę z czekolady. Ta wersja jest podstawowa. Sprawdź w naszej galerii, jak krok po kroku zrobić ciasto marchewkowe >>>>>Agnieszka Romanowicz
Idealne na chłodne dni, mniej kaloryczne i tańsze. Soczysta, jesienna marchew jest najlepsza do wypieków. Podajemy sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe. Zobaczcie w naszej galerii.

Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 ODC. 36 – Ciechocinek cz. 1

od 16 lat

Na targowiskach można kupić soczystą, jesienną marchew. Ceny wahają się od 2 zł za kg (targowisko Skrwilno) do 3,5 zł (targowisko w Koronowie).

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej podaje, że marchew jest skarbnicą witamin i składników mineralnych.

Jest ona bardzo cennym źródłem witaminy A oraz beta karotenu. Zawiera również znaczne ilości witaminy C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 oraz kwas foliowy). Marchewka jest również bogata w składniki mineralne takie jak magnez, potas, fosfor, miedź czy mangan. Jej wartość energetyczna to zaledwie 33 kcal w 100 g. Składa się ona głównie z wody (90 proc.), węglowodanów (ok. 9 proc.) niewielkiej ilości białka i tłuszczu. Marchewka jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który odgrywa znaczącą rolę w dietach odchudzających, gdyż potęguje uczucie sytości oraz spowalnia przenikanie glukozy do krwiobiegu.

Tak krok po kroku zrobisz pyszne i tanie ciasto marchewkowe

Warto więc zajadać marchew w każdej postaci, również w formie wypieków. Mamy bardzo prosty i tani przepis na ciasto marchewkowe, które można udoskonalać wedle zamiłowania, np. dodać do niego posiekane orzechy, przedzielić warstwą powideł, zrobić polewę z czekolady.

Składniki

  • 3 duże marchewki (po utarciu wyjdą ok. 2 szklanki)
  • 4 jaja
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody

Ta wersja jest podstawowa. Sprawdź w naszej galerii, jak krok po kroku zrobić ciasto marchewkowe:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Tak krok po kroku zrobisz pyszne i tanie ciasto marchewkowe. Oto przepis na ciastko marchewkowe - Gazeta Pomorska

Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto