Tak wygląda nowa restauracja "Gdańska 14" w budynku „Hotelu Pod Orłem” w Bydgoszczy [zdjęcia]

Dominika Sobczyńska
Dominika Sobczyńska
Tak prezentuje się wnętrze nowej restauracji "Gdańska 14" w Bydgoszczy. 

Więcej zdjęć >>>
Tak prezentuje się wnętrze nowej restauracji "Gdańska 14" w Bydgoszczy. Więcej zdjęć >>>Tomasz Czachorowski
Udostępnij:
Od czwartku (20 stycznia) bydgoszczanie mogą odwiedzić restaurację, która powstała w budynku „Hotelu Pod Orłem”. W dzień uroczystego otwarcia, swoim głosem czas umili Anna Hnatowicz – uczestniczka 12. edycji programu The Voice od Poland.

Zobacz wideo: Akcyza na alkohol i papierosy w górę

Polepszenie się sytuacji pandemicznej pozwoliło na otwarcie jej w tym roku. Zespół restauracji Gdańska 14 wykorzystał ten czas na przygotowania. Wykonali generalny remont kuchni, który wcześniej nie był planowany.

- Pandemia pokrzyżowała nam plany otwarcia we wcześniejszym terminie. Borykaliśmy się z wieloma problemami w tym czasie. Sytuacja powoli się normuje i wydaje nam się, że wszystko zmierza w dobrą stronę. Właśnie dlatego postanowiliśmy otworzyć ją właśnie teraz – mówi Marcin Królak, manager restauracji.

Rekrutacja pracowników była bardzo trudna i wymagała wiele cierpliwości, ponieważ ludzie nie chcieli pracować w gastronomii, która wydawała się niepewna. Chętni obawiali się zamknięcia takich punktów i szybkiej utraty pracy.

Walentynki okazją do odwiedzenia nowo powstałej restauracji

Tworzą roczny kalendarz gastronomiczny, który sukcesywnie będą przestawiać zainteresowanym na stronie internetowej oraz oficjalnym profilu facebookowym. Pierwszym z eventów będą muzyczne wieczory z Anną Hnatowicz.

Nie planują organizacji dużej ilości wesel czy innych wydarzeń. Chcą zacząć od restauracji a’la carte i wyłączać ją jedynie na wybrane eventy.

- Mamy Salę Główną – Kolumnową, w której znajduje się restauracja. Oprócz tego dwie sale boczne - w jednej pomieści się ok. 25 osób, a VIP Room – dawnej sala koncertowa, przeznaczamy na spotkania biznesowe – mówi Marcin Królak.

Gdańska 14 znajduje się w budynku Hotelu Pod Orłem. Dzięki osobnemu wejściu od ul. Gdańskiej przestali być jedynie restauracją hotelową, ale również miejską. Zapewniają kuchnię na bardzo wysokim poziomie. Będą to dania polsko-międzynarodowe. W Menu pojawi się m.in. Jagnięcina z Bieszczad, Gęś biała kołudzka, Ravioli czy Wieprzowina puławska. Karta dań zmieniać się będzie sezonowo.

Trwa głosowanie...

Czy balujesz w tym roku w karnawale?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie