Koperek jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny selerowatych. Ma smukłe łodygi a liście pierzaste. Kwiaty są żółte i rozwijają się w baldachy. Koperek jest niepozorną, często dziko rosnącą rośliną, która łatwo się rozsiewa. Jest nieocenionym dodatkiem do wielu potraw, sosów czy ziemniaków gotowanych.
Zobacz także:Takie są skutki jedzenia natki pietruszki. To dzieje się z organizmem, gdy jemy natkę pietruszki
Koperek to nazwa powszechnie używana na młode pędy kopru. Zatem koper to jest to samo, co koperek.
Koperek - właściwości
Świeży koperek ma bardzo niską kaloryczność, jest jednak bogaty w niezbędne witaminy i minerały.
Koperek jest bardzo cennym ziołem zasobnym w sole mineralne, wapń, żelazo, fosfor, prowitaminę A oraz witaminy.
Liście kopru zbiera się wiosną lub latem przed kwitnieniem, a nasiona latem, gdy już dojrzeją. Suszy się je w przewiewnym i zacienionym pomieszczeniu, a wysuszone przechowuje w szczelnych opakowaniach. W Polsce po sezonie dostępny jest koperek importowany.
Koperek - skutki jedzenia
W poniższej galerii zebraliśmy wszystkie informacje na temat tego jak jedzenie koperku wpływa na nasze zdrowie. Kto może a kto nie powinien jeść koperku:
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?