Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Takie są skutki jedzenia orzechów włoskich. To dzieje się z organizmem, gdy jemy te orzechy

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Orzechy włoskie to doskonałe uzupełnienie diety. Sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zapewniają uczucie sytości. Dostarczają do organizmu wiele cennych substancji odżywczych, przede wszystkim witaminy, minerały, pełnowartościowe białko i zdrowe tłuszcze. Owoc orzecha włoskiego uzupełnia niedobory aminokwasów, witamin z grupy B oraz mikro- i makroelementów, takich jak: potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod.
Orzechy włoskie mają wiele prozdrowotnych właściwości. Z niektórych z nich pewnie nawet nie zdawaliście sobie sprawy. W poniższej galerii zebraliśmy dla was listę zalet jedzenia orzechów włoskich. Sprawdźcie teraz >>
Orzechy włoskie to doskonałe uzupełnienie diety. Sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zapewniają uczucie sytości. Dostarczają do organizmu wiele cennych substancji odżywczych, przede wszystkim witaminy, minerały, pełnowartościowe białko i zdrowe tłuszcze. Owoc orzecha włoskiego uzupełnia niedobory aminokwasów, witamin z grupy B oraz mikro- i makroelementów, takich jak: potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod. Orzechy włoskie mają wiele prozdrowotnych właściwości. Z niektórych z nich pewnie nawet nie zdawaliście sobie sprawy. W poniższej galerii zebraliśmy dla was listę zalet jedzenia orzechów włoskich. Sprawdźcie teraz >>pixabay.com
Orzech włoski to gatunek drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Nasiona są jadalne i powszechnie nazywane są orzechami. Orzechy mają wiele prozdrowotnych właściwości, mają też walory smakowe. Jak działają na organizm orzechy włoskie? Jakie korzyści daje jedzenie orzechów włoskich? Zobacz teraz.

Orzech włoski

Owoc orzecha włoskiego to kulisty lub lekko owalny nibypestkowiec. Zewnętrzna warstwa to mięsista, zielona okrywa, która łatwo odpada jesienią. Wewnętrzna część - endokarp- tworzy zdrewniałą skorupę. W samym środku znajduje się nasiono - otoczone błoniastą łupiną, potocznie zwane jądrem, stanowi jadalną część owocu.

Orzechy włoskie mają szerokie zastosowanie:

  • produkuje się z nich cenny olej orzechowy,
  • w gastronomii - dodawane są do ciast, deserów, lodów, napojów,
  • powstają z nich pyszne nalewki i likiery,
  • w produkcji kosmetyków - do kremów i balsamów do ciała, a skorupki po zmieleniu są świetnym składnikiem peelingów,
  • liście i zielone łupiny zawierają barwnik juglon, który wykorzystuje się w produkcji balsamów i kremów brązujących,
  • drewno orzecha włoskiego cenione jest na równi z amerykańskim czarnym orzechem. Wykorzystywane jest do produkcji mebli, wyrobów artystycznych, drewnianych elementów broni palnej.

Ciekawostka - sok z liści i zielonych orzechów włoskich barwi włosy na kasztanowo.

A jak orzechy włoskie działają na organizm, gdy je spożywamy?

Owoc orzecha włoskiego jest bardzo bogatym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6: kwasu linolowego oraz kwasu omega-3: α-linolenowego. Orzech włoski jest również cennym źródłem potasu, fosforu, magnezu, cynku, manganu i jodu. Zawiera sporo folianów oraz witamin z grupy B. Orzechy włoskie są bogatym rezerwuarem aminokwasów.

Takie są skutki jedzenia orzechów włoskich - lista

Orzechy włoskie mają wiele prozdrowotnych właściwości. Z niektórych z nich pewnie nawet nie zdawaliście sobie sprawy. W poniższej galerii zebraliśmy dla was listę zalet jedzenia orzechów włoskich. Sprawdźcie teraz.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Takie są skutki jedzenia orzechów włoskich. To dzieje się z organizmem, gdy jemy te orzechy - Gazeta Pomorska

Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto