Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Takie właściwości ma witamina C - lista. W takich produktach możesz ją odnaleźć

Dominika Sobczyńska
Dominika Sobczyńska
Witamina C to inaczej kwas askorbinowy. Jest jedną z najpopularniejszych witamin. Niestety nasz organizm jej nie produkuje, dlatego musi być dostarczana w diecie lub za pomocą suplementów.  Zobacz jej właściwości oraz gdzie znajdziesz jej najwięcej!
Witamina C to inaczej kwas askorbinowy. Jest jedną z najpopularniejszych witamin. Niestety nasz organizm jej nie produkuje, dlatego musi być dostarczana w diecie lub za pomocą suplementów. Zobacz jej właściwości oraz gdzie znajdziesz jej najwięcej! pixabay.com
Witamina C to inaczej kwas askorbinowy. Jest jedną z najpopularniejszych witamin. Niestety nasz organizm jej nie produkuje, dlatego musi być dostarczana w diecie lub za pomocą suplementów. Zobacz jej właściwości oraz gdzie znajdziesz jej najwięcej!

Zobacz wideo: Zimna krew w obliczu ognia. 10-letni bohater z Koronowa odznaczony

od 16 lat

Witamina C pozytywnie wpływa na naszą odporność i zmniejsza występowanie przeziębień oraz czas ich trwania. Zachowanie jej na prawidłowym poziomie przyczyni się zdecydowanie do zachowania dobrej kondycji zdrowotnej.

Naturalna witamina C wchłania się lepiej niż syntetyczna, czyli ta, którą możemy kupić w aptece. Dzieje się tak, ponieważ działa z innymi związkami zawartymi w produktach i dzięki temu jest bardziej aktywna. Naturalnej witaminy C nigdy nie przedawkujemy. Nasz organizm w pełni wykorzystuje jej wartości.

To może Cię zainteresować

Zobacz w poniższej galerii, jak witamina C działa na nasz organizm - szczegóły w poniższej galerii.

Gdzie znajdziemy witaminę C?

Większość ludzi myśli, że najwięcej witaminy C znajduje się w cytrusach. Nic bardziej mylnego! W 100g masy cytryny znajdziemy tylko 40-60 mg, grejpfrut zawiera 30-70 mg, a pomarańcza jedynie 30-50 mg.

O wiele więcej witaminy C znajdziesz w:

  • owocu dzikiej róży: 250-800 mg,
  • naci pietruszki: 269 mg,
  • czarnej porzeczce: 150-300 mg,
  • papryce: 125-200 mg,
  • brukselce: 65-145 mg,
  • jarmużu: 120 mg,
  • kalarepie: 70-100 mg,
  • brokule: 65-150 mg,
  • truskawce: 46-90 mg,
  • kalafiorze: 37-70 mg.

Występuje również w mięsie, nabiale i rybach, jednak jest jej o wiele mniej niż w warzywach i owocach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Takie właściwości ma witamina C - lista. W takich produktach możesz ją odnaleźć - Express Bydgoski

Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto