Takie właściwości mają szparagi - to dzieje się z organizmem, kiedy włączysz je do diety. Kto nie powinien ich jeść?
Szparagi na mózg, serce i nie tylko!
Szparagi wspierają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację - a to dzięki temu, że zawierają kwas foliowy. Kwas foliowy reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek; wpływa dodatnio na układ nerwowy, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym; zapobiega uszkodzeniom cewy nerwowej u płodu, ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków; bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego i przekazywaniu cech dziedzicznych komórek, reguluje ich podział; usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit; jest czynnikiem antyanemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek; chroni organizm przed nowotworami (szczególnie rakiem macicy).
Tak jeszcze działają szparagi ►►►