MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Groźna bakteria w mrożonkach

Bakteria Listeria...
fot. Michał Rogala

Te produkty wycofano, bo zagrażały zdrowiu. Na liście jaja, kiełbasa, mrożonki

Groźna bakteria w mrożonkach Bakteria Listeria monocytogenes, która zawarta jest w mrożonych warzywach, zabiła już dziewięć osób w pięciu krajach europejskich. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności podał, że do 15 czerwca wykryto 47 przypadków zatrucia bakterią. Listerioza jest bardzo rzadką, ale jednocześnie poważną chorobą. Szczególnie groźna jest ona dla osób o obniżonym układzie odpornościowym, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt. Czytaj również: Śmiertelnie groźna bakteria w mrożonych warzywach! Główny Inspektor Sanitarny uczula Główny Inspektorat Sanitarny podkreśla, że zawsze należy przygotowywać mrożonki zgodnie z instrukcją podawaną na opakowaniu. Większość z warzyw powinno się ugotować przed podaniem. Dotyczy to nawet sytuacji, w których warzywa te dodaje się do sosów, sałatek czy produktów typu smoothie. Najprawdopodobniej ogniskiem zatruć listeriozą jest mrożona kukurydza słodka.

Zobacz również

Jest nowy ranking uczelni Perspektyw. UJ tym razem drugi. A oto małopolski TOP 10

Jest nowy ranking uczelni Perspektyw. UJ tym razem drugi. A oto małopolski TOP 10

McDonald’s powstanie w Chełmnie

McDonald’s powstanie w Chełmnie

Polecamy

Na zimę zrób sok z wiśni. Prawdziwy rarytas do herbaty

Na zimę zrób sok z wiśni. Prawdziwy rarytas do herbaty

Urlop dla poratowania zdrowia? Tak, ale nie dla wszystkich

Urlop dla poratowania zdrowia? Tak, ale nie dla wszystkich

Historia jak z filmu...Miss Polski była związana z gangsterem

Historia jak z filmu...Miss Polski była związana z gangsterem