Zobacz wideo: Zmiany nazw miejscowości w Kujawsko-Pomorskiem.
Tradycyjne potrawy z regionu wyróżnione przez MRiRW
Kujawy to piękna kraina, która słynie z historycznych zabytków, znanych uzdrowisk, atrakcji przyrodniczych, a także wspaniałych potraw. Kuchnia kujawska charakteryzuje się potrawami z drobiu (głównie gęsi i kaczek), ziemniaków, warzyw i fasoli. Regionalne dania to przede wszystkim potrawy z ryb, gęsiny i wspaniałe zupy.
Suszone śliwki, miód, jabłka no i oczywiście pierniki to bez wątpienia symbole naszej regionalnej kuchni. Charakter kuchni kujawskiej wynika z jej położenia. Spotkać tu można wpływy z Mazowsza, Wielkopolski, które połączone z własną tradycją dają niepowtarzalne smaki.
Potrawy z kujawsko-pomorskiego spotkały się z wyróżnieniem ze strony Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wśród zarejestrowanych na Liście Produktów Tradycyjnych MRiRW znajdziemy przysmaki z Kujaw i Pomorza. Sprawdź w naszej galerii tradycyjne potrawy kuchni kujawskiej, które wyróżniono przez MRiRW. Musisz przejść do niej w tym linku >> KLIKNIJ TUTAJ <<
Typowe produkty kuchni kujawskiej:
- jajka
- kasza
- mąka
- ziemniaki
- fasola
- groch
- owoce
- drób
- miód
- ryby słodkowodne
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?