4 z 9
Poprzednie
Następne
To dzieje się z organizmem, gdy jemy kiełbasę z grilla. Takie są zaskakujące skutki jedzenia grillowanej kiełbasy
KIEŁBASA Z GRILLA TO SPORA DAWKA SODU
Większość produktów wędliniarskich ma niewiarygodnie wysoką zawartość sodu. Dieta bogata w sód może wyrządzić wiele szkody dla zdrowia. Badania wykazały, że dieta bogata w sód może zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń sercowo-naczyniowych i chorób serca. Eksperci twierdzą, że nie należy przekraczać 2300 miligramów sodu dziennie, przy idealnym limicie 1500 miligramów, aby uniknąć wysokiego ciśnienia krwi, które jest kluczowe dla zdrowia serca.
Przeciętnie kawałek kiełbasy (około 120 g) może zawierać ponad 900 miligramów sodu. Tyle samo gotowanej piersi z kurczaka ma mniej niż 100 miligramów sodu.