TOP 5 sposobów na wyśmienitą kawę. Te przepisy odmienią małą czarną

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kawa to dla wielu osób obowiązkowy poranny napój. Oto 5 przepisów na jej przygotowanie.
Kawa to dla wielu osób obowiązkowy poranny napój. Oto 5 przepisów na jej przygotowanie. pexels.com
Udostępnij:
Większość osób nie wyobraża sobie poranka bez kubka gorącej kawy. Może to być mała czarna parzona w kawiarce, w ekspresie ciśnieniowym lub za pomocą jednej z metod alternatywnych. Każda kawa będzie cieszyła smakiem, gdy do danej metody parzenia użyjemy odpowiedniego ziarna. Podpowiadamy sprawdzone przepisy na wyśmienitą kawę.

Pochodzi z Etiopii, owoce kawowca były tam wykorzystywane już w I tysiącleciu p.n.e. Co ciekawe, spożywano je gotowane z dodatkiem masła i soli. Do Europy kawa dotarła w XVI w., a jako pierwszy opisał ją prawdopodobnie niemiecki botanik i podróżnik Leonhard Rauwolf.

- Bardzo dobry napój zwany przez nich „Chaube”, który jest niemal tak czarny jak inkaust i bardzo dobry na dolegliwości, szczególnie żołądkowe - pisał w swoim dzienniku z podróży po Bliskim Wschodzie. - Spożywają go oni o poranku, w otwartych miejscach, przed wszystkimi i bez najmniejszej oznaki strachu czy ostrożności. Napój popijają małymi łyczkami, tak ciepły jak to tylko możliwe, z glinianych i porcelanowych kubków.

Kawa przez dłuższy czas uważana była za napój dla elit. Traktowano ją nawet jako rodzaj waluty. Istnieje wiele legend dotyczących pobudzających właściwości owoców kawy. Najpopularniejsza z nich dotyczyła kozy, która miała radośnie wierzgać po skonsumowaniu liści i owoców kawy wprost z krzaka. Z pewnością możemy być wdzięczni, że dzięki temu rezolutnemu zwierzęciu raczymy się dziś filiżanką ulubionego napoju.

Kawa o poranku – przepis na napój

Często podkreśla się, że podstawą dobrej kawy jest wybór odpowiedniego ziarna. Głównie chodzi o stopień wypalenia. W palarniach kawy można wybierać spośród trzech rodzajów palenia:

  • jasnego - palenie przygotowywane jest z myślą o kawach zaparzanych metodą przelewową typu drip;
  • średniego - można wyczuć delikatną gorycz, ale nadal nie jest przyćmiony naturalny smak produktu. Można ją przygotować używając kawiarki;
  • ciemnego - najczęściej wykorzystuje się je do espresso.

Jeżeli macie ochotę eksperymentować z dodatkami, to warto sięgnąć po kawy ze średniego i ciemnego palenia.

Pochodzenie kawy a smak

Kolejnym czynnikiem, który wpływa na smak, jest miejsce uprawy i pochodzenie kawy. Ta z Brazylii smakuje orzechami i czekoladą, ta z Etiopii łączy nuty owoców i kwiatów. W zależności, czy potrzeba mocnych doznań, czy delikatnego orzeźwienia, można wybrać dla siebie odpowiedni smak.

Po więcej inspiracji do przygotowania kawy zapraszamy do naszej galerii.

Zapytaliśmy Pawła Trzcińskiego, baristę, współwłaściciela jednej z warszawskich kawiarni, jakie kawy z mlekiem cieszą się u nich największą popularnością.

- W zasadzie nadal najbardziej popularną kawą z mlekiem jest latte, ale od dobrych kilku lat zmieniły się nawyki konsumentów i coraz częściej zamieniają oni latte na te o większym odczuciu smaku kawy, czyli cappuccino, flat white lub zupełnie czarną.

A jaką kawę poleca jako barista?

- Kiedyś bardziej polecałem kawy czarne, żeby ludzi zbliżyć do kawy w czystej jej postaci, bez dodatków. Dzisiaj edukuję o kawie, ale szanuję preferencje gości w lokalu i staram się im pomóc w znalezieniu takiej kawy, jakiej w danym momencie oczekują.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Otyły jak...Włoch?

Wideo

Materiał oryginalny: TOP 5 sposobów na wyśmienitą kawę. Te przepisy odmienią małą czarną - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie