5 z 10
Poprzednie
Następne
TOP przepisy na ciasta na Boże Narodzenie. Ten sernik, makowiec, pierniczki, tarty cytrynowe zachwycą gości!
Pierniczki
Składniki: 1/4 szklanki miodu, 80 g masła, pół szklanki brązowego cukru lub cukru pudru, 1 duże jajko, 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika, opcjonalnie 1 łyżeczka kakao
Wykonanie: miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku. Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Ciasto wałkujemy na grubość 2 – 3 mm, podsypując mąką. Wycinamy ciasteczka przy użyciu foremek. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 8 – 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC.