Ministerstwo Rolnictwa prowadzi liste produktów tradycyjnych. Znajduje się na niej 41 produktów z naszego regionu. Ostatnio dołączył do tego grona kulis, czyli kwas z buraczków. W poprzednim roku zostało zarejestrowanych 9 produktów z Kujawsko-Pomorskiego. Są to: marchew prychano, kawa zbożowa z jęczmienia, grzybowniczki, pączki ziemniaczano-dyniowe, kaczka nadziewana po kujawsku, groch z kapustą, kluski z makiem, wigilijna zupa z suszonych śliwek,fjut, czyli syrop z buraków.
Co decyduje o wpisaniu produktu na ministerialną listę? Musi być wytwarzany przez co najmniej 5 gospodarstw domowych na danym obszarze geograficznym (czyli na terenie województwa) od co najmniej 25 lat. Powinien również nawiązywać do naszej regionalnej czy lokalnej tradycji.
-Wniosek o wpis wraz z dołączoną dokumentacją potwierdzającą tradycję wytwarzania produktu oraz opis jego przyrządzania składa się w Departamencie Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu. Urząd Marszałkowski sprawdza wnioski pod względem formalnym. Następnie kierujemy wniosek do zaopiniowania do Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Po otrzymaniu pozytywnej opinii PIPRiL wniosek trafia do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - wyjaśnia zespół prasowy Urzędu Marszałkowskiego.
- Na wpis czekają już kolejne produkty z naszego regionu. Wyrabiane w tradycyjny sposób, według przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur świadczą o bogatej kulturze naszego regionu – komentuje marszałek Piotr Całbecki.
| |||
Black Star Fest | Torbyd na zdjęciach | Certyfikat dla Wyspy | Pokaż dziurę w drodze |
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?