Polecamy

MakiMaki mają charakterystyczną czarną obwódkę © pixabay.com
[3/16]

Tu jest pysznie! Najlepsze restauracje z sushi w Bydgoszczy [ranking]

Maki
Maki mają charakterystyczną czarną obwódkę. Nazwa nawiązuje do sposobu przygotowywania potrawy. Maki czyli sushi zawijane to nigiri owinięte prasowanymi algami morskimi nori. Ryżowe wałeczki formowane są przy pomocy bambusowej maty, a następnie krojone na kawałki.

Wśród maki wyróżniamy kilka wersji:
hoso-maki - cienkie maki – plasterki sushi mają ok. 2-3 cm grubości. W środku znaleźć można zarówno owoce morza, jak i warzywa, takie jak karczoch, awokado, ogórek czy pędy bambusa
futo-maki - to grubsza 4-6-centymetrowa wersja hoso-maki. Często futo-maki podaje się w dekoracyjnej formie z wystającymi kawałkami ogórka lub sałaty

Sushi to jedna z najbardziej popularnych japońskich potraw. Także Polacy coraz bardziej przekonują się do tej potrawy. W japońskim słowniku kulinarnym pod hasłem sushi można znaleźć mnóstwo ryżowych przysmaków. Nie znasz się na sushi? Przygotowaliśmy krótki przewodnik z podstawowymi rodzajami sushi. Mamy także ranking restauracji w Bydgoszczy serwujących sushi. Która jest najlepsza? Sprawdź i wybierz się tam, by spróbować ryżowych przysmaków ▶

Najnowsze wiadomości

reklama