MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Powodowane przez nie zatrucia należą do najcięższych,...
fot. Laborratte/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie rybami i owocami morza

Powodowane przez nie zatrucia należą do najcięższych, dlatego wybierane produkty morskie bezwzględnie powinny być świeże. Najlepszym wyznacznikiem ich stanu jest zapach, który nie powinien zawierać żadnych nieprzyjemnych nut, w tym tej „rybiej”.

Zapach ryb powinien być świeży, a wygląd – nie pozostawiać nic do życzenia. Dlatego na sushi z surowizną warto zdecydować się tylko w dobrej restauracji; to samo dotyczy tatara z ryby czy ryb wędzonych na zimno. Należy uważać na nie również w sklepie, wybierając filety z długą datą przydatności i od sprawdzonych producentów.

Należy też pamiętać, że na początku pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 wykrywano w chłodzonych mrożonych mięsnych oraz rybnych.

Zobacz również

W Starachowicach uczcili 100 lat polskiej normalizacji [ZDJĘCIA]

NOWE
W Starachowicach uczcili 100 lat polskiej normalizacji [ZDJĘCIA]

Puszysty omlet na maślance. Zrobisz go na słodko i na słono. Niebo w gębie!

NOWE
Puszysty omlet na maślance. Zrobisz go na słodko i na słono. Niebo w gębie!

Polecamy

Czy nauczyciele pracują w piątek po Bożym Ciele? Wyjaśniamy

Czy nauczyciele pracują w piątek po Bożym Ciele? Wyjaśniamy

Zakaźna choroba wykryta na pokładzie samolotu! Wypatruj objawów do 7 czerwca

Zakaźna choroba wykryta na pokładzie samolotu! Wypatruj objawów do 7 czerwca

Oferta sieci handlowych na Dzień Dziecka. Same hity w gazetkach

Oferta sieci handlowych na Dzień Dziecka. Same hity w gazetkach