Warzywa kapustne cieszą się uznaniem dietetyków ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów. Eksperci od żywienia zalecają jednak rozwagę w ich spożyciu. Nadmierna podaż warzyw kapustnych może bowiem przyczyniać się do nadaktywności przysadki mózgowej i do powstania wola. Nie zapominajmy również o działaniu wzdymającym tego typu roślin. Wzdęcia bywają niezwykle uciążliwe, dlatego osoby doświadczające problemów z układem trawiennym powinny ograniczyć spożycie kapusty, kalafiora, brokułów, kalarepy i jarmużu.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?