ZOBACZ WIDEO: Akcyza na alkohol i papierosy w górę
Konkurs na najem lokalu gastronomicznego w Spichrzu Zbożowym wystartował 31 grudnia. Powierzchnia przeznaczona pod restaurację obejmuje trzy kondygnacje: piwnice, parter i I piętro. Przewiduje się, że będzie mogło w niej przebywać blisko 100 klientów. Łącznie najem ma obejmować obszar prawie 500 m². Do restauracji będzie można wejść od strony tarasów.
– Jeszcze przed rozpoczęciem sezonu wakacyjnego mamy w planach otwarcie lodziarni w budynku dawnych łazienek – informuje Anna Triebwasser, specjalistka ds. komunikacji w Młynach Rothera. – Mamy nadzieję, że potencjał pierwszej z dwóch restauracji również zostanie dostrzeżony przez doświadczonych oferentów. Jej położenie jest wyjątkowe – z okien roztacza się piękny widok na Kanał Zbożowy, Brdę, Wyspę Młyńską i Operę Nova. W zabytkowym budynku Spichrza zachowały się 170-letnie drewniane konstrukcje, co razem daje niezwykle urokliwy klimat – uzupełnia.
Oferty wraz z wymaganymi dokumentami i załącznikami można składać do 31 stycznia, do godziny 10. Tego samego dnia zostaną one otwarte. Dokumenty należy umieścić w zamkniętych i oznaczonych kopertach z nazwą oferenta i dopiskiem „konkurs na najem lokalu gastronomicznego w Parku Kultury w Bydgoszczy” i dostarczyć pod adres Mennica 10. O czasie złożenia oferty nie decyduje data stempla pocztowego. Docelowo restauracja może zostać otwarta w drugiej połowie roku – możliwe, że będzie to już lipiec. Umowa z wybranym najemcą podpisana zostanie do końca lutego 2030 roku.
W konkursie ustalono dwa kryteria oceny ofert. Pierwszym, istotniejszym, jest miesięczna stawka czynszu. Jego wagę ustalono na 60%. Wywoławczy miesięczny czynsz to 10 000 złotych netto powiększone o należny podatek VAT. Drugim kryterium, bardziej złożonym, jest koncepcja restauracji (waga 40%). W tym wypadku na punktację złoży się menu (maksymalnie 10 pkt), propozycja wykończenia i wyposażenia wnętrza (10 pkt), a także sama koncepcja działalności lokalu (20 pkt).
Dyrekcji Młynów Rothera zależy, aby dania przygotowywane w restauracji nawiązywały do lokalnej kuchni. W oczekiwaniach uwzględniono również potrzeby dzieci, wegetarian czy wegan. Oferty mają przewidywać też zniżki dla seniorów i rodzin 3+. Komisja konkursowa zwróci także uwagę na aranżację wnętrza. Powinna ona nawiązywać do charakteru i historii obiektu. Potencjalni najemcy mogą również zaproponować koncepcję prowadzenia działalności kulturalnej, jaka mogłaby odbywać się w lokalu.
Co jeszcze pojawi się w Spichrzu Zbożowym? W planach jest narracyjna wystawa o roboczej nazwie Węzły, sale spotkań, przestrzeń coworkingowa, a także wielofunkcyjna do organizacji wydarzeń czy ekspozycji czasowych. W kompleksie obecnie trwa etap aranżacji i wyposażania wnętrz, które sukcesywnie będą otwierane. Na miejscu działa już punkt informacyjny, a w weekendy można skorzystać z usług minikawiarni prowadzonej przez bydgoski lokal Parzymy tutaj. W formule tymczasowej organizowane są pierwsze wydarzenia – wystawy, koncerty i warsztaty.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?