Krzysztof Jaworski — całe życie poświęcił serowarstwu. Przez 15 lat prowadził małą serownię, gdzie kilkanaście osób wytwarzało znakomity ser. Jako technolog żywności przez kilkanaście lat pracy w serowarstwie miał okazję obserwować jak wiedza teoretyczną zderza się z praktyką. Dziś Krzysztof Jaworski dzieli się tą wiedzą, uczy następne pokolenia i rozwija w nich pasję do tradycyjnej żywności.
Praktyczne warsztaty
W kilku dwuosobowych grupach uczestnicy spotkania wykonają trzy rodzaje serów:
- goudę – czyli ser na modłę holenderską, doskonale nadającą się do rozpoczęcia przygody z serowarstwem
- ricottę – ser serwatkowy, delikatny niedojrzewający ser, rewelacyjny do zjedzenia na świeżo
- mozzarellę – ser z masy parzonej, idealny do formowania i nadawania mu rozmaitych kształtów
Jak zapowiada autor kulinarnego spotkania
„ Poinstruuję Cię w jaki sposób, prostą metodą krok po kroku, wykonać każdy z tych serów. W międzyczasie mam w zanadrzu wiele ciekawych historii dotyczących serowarstwa tradycyjnego. Opowiem Ci historię powstania pierwszego sera, losy Mennonitów, którzy przywieźli na ziemie żuławskie tradycje wytwarzania serów oraz krótką historię każdego z nas – czyli dlaczego serowarstwo nawiązuje do pierwszych dni naszego życia”.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniu zarówno początkujących gospodyń domowych, jak i doświadczonych serowarów wspólnie z wydawnictwem „Bernardinum” wydał praktyczny poradnik dotyczący tajników serowarstwa pt. „Jak zrobić dobry ser w domu”.
Przy pisaniu tej książki przyświecał mi cel, by w jak najmniejszej liczbie stron skondensować najważniejsze zagadnienia, które zainteresują wszystkich początkujących, jak i doświadczonych serowarów.
Zawarłem w niej ciekawe historie kulinarne, podstawy sztuki serowarskiej, przepisy na sery oraz wiele innych przepisów, a całość przepełniona jest przepysznymi obrazkami! - informuje autor poradnika.
Warsztaty odbędą się w Żuławskim Parku Historycznym w Nowym Dworze Gdańskim
w sobotę 25 marca 2023 r. o godz. 11.00
zapisy – tel. 696 258 038, email [email protected]
info - Serowar żuławski
Koszt - 90 zł/osoba
Żuławy mlekiem stały i wyśmienitymi serami. Zapraszamy do galerii z wydarzenia Mleczne Żuławy
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?