Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wileńskie herbatniki z makiem na podwieczorek. Odkryj przepis na chrupiące ciasteczka. Idealny wypiek dla miłośników makowca

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kruche herbatniki z makiem i ekstraktem z pomarańczy to chrupiący przysmak na rodzinny podwieczorek.
Kruche herbatniki z makiem i ekstraktem z pomarańczy to chrupiący przysmak na rodzinny podwieczorek. materiały prasowe wydawnictwa Marginesy/Paweł Ochman
Słodkości z makiem to nie tylko świąteczne makowce, maślane rogaliki czy biszkopty. W kuchni litewskiej znane są ciastka z ziarenkami maku, które zyskują dzięki nim wyjątkowy smak i aromat. Przepis na herbatniki z makiem pochodzi z książki „Roślinna kuchnia kresowa” Pawła Ochmana.

W skrócie

Herbatniki z makiem to ciasteczka inspirowane kuchnią litewskich Żydów. Dodawali oni do swoich ciastek otartą skórkę z pomarańczy oraz sok z tego owocu. Paweł Ochman zamiast tych produktów spożywczych zastosował ekstrakt pomarańczowy. W wersji niewegańskiej ciastka będą znakomicie smakować przygotowane na maśle. Autor przepisu podkreśla, że połączenie pomarańczy i maku jest bardzo świąteczne, a ekstrakt jest intensywniejszy od smaku naturalnego soku. Zobacz wyjątkowy przepis na herbatniki z makiem.

Herbatniki z makiem – prosty przepis

Liczba porcji: dla 2-4 osób,
czas przygotowania: 1,5 godziny,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 łyżki maku,
  • 500 g mąki pszennej krupczatki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 250 g wegańskiej margaryny,
  • 150 g cukru pudru,
  • 2 łyżki gęstej śmietanki roślinnej (15% lub 18% tł.),
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego.

Jak zrobić herbatniki z makiem?

Przygotowanie:

  1. Mak wymieszać z mąką i sodą.
  2. Margarynę zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i ekstrakt pomarańczowy, dokładnie wymieszać. Dodać mąkę z makiem i sodą, po czym zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
  3. Następnie należy wałkować ciasto na grubość kilku milimetrów na podsypanym mąką pergaminie i wykrawać dowolne kształty ciastek. Układać na blasze wyłożonej pergaminem.
  4. Piec około 10 minut w 170°C do lekkiego zrumienienia. Grzanie góra–dół, środkowa półka.

Sposób podania

Tradycyjnie herbatniki z makiem podawane były do kisielu żurawinowego. Maczano w nim ciastka. Polecamy także rozkruszać herbatniki z makiem do środka. Taki przysmak będzie intrygującym sposobem na deser.

„Roślinna kuchnia kresowa” – przepisy na potrawy

Paweł Ochman jest autorem książek poświęconych wegańskiej kuchni regionalnej. Nie ukrywa też zamiłowania do kasz, którym również poświęcił książkę. W „Roślinnej kuchni kresowej” zebrał przepisy z ziem, które przed II wojną światową leżały w naszym kraju. Szczególnie pochylił się nad potrawami pochodzącymi ze współczesnej Ukrainy, Litwy i Białorusi. Niektóre z dań można aktualnie zjeść na Podlasiu, Lubelszczyźnie i w zachodniej Polsce.

Szczególnie zachęcamy do zapoznania się z przepisami na:

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Marginesy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wileńskie herbatniki z makiem na podwieczorek. Odkryj przepis na chrupiące ciasteczka. Idealny wypiek dla miłośników makowca - Strona Kuchni

Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto