Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wojskowi kucharze z Bydgoszczy z brązem na olimpiadzie w Stuttgarcie. Zobacz zdjęcia

Małgorzata Pieczyńska
Małgorzata Pieczyńska
Wyniki zmagań w kategorii „Community catering” ogłoszono we wtorek (6 lutego). Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego w tej kategorii startowała po raz drugi. Pierwszy występ w Luksemburgu w 2022 r. także został zwieńczony brązowym medalem.
Wyniki zmagań w kategorii „Community catering” ogłoszono we wtorek (6 lutego). Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego w tej kategorii startowała po raz drugi. Pierwszy występ w Luksemburgu w 2022 r. także został zwieńczony brązowym medalem. Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych
Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego, z żołnierzami Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych w Bydgoszczy w składzie, wywalczyła brązowy medal podczas Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA Culinary Olympics 2024 w Stuttgarcie. To kolejny wielki sukces tego zespołu.

Gospodarzem 26. edycji IKA Culinary Olympics, która potrwa do 9 lutego, jest Niemieckie Stowarzyszenie Szefów Kuchni (VKD). Goście tego wydarzenia przez kilka dni mają okazję obserwować poczynania ponad 1200 uczestników z 55 krajów, przygotowujących ponad 7000 wysokiej jakości menu w 17 kuchniach konkursowych.

- Do Niemiec Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego pojechała w ubiegłym tygodniu. Na miejscu kucharze zajęli się planowaniem stanowiska pracy, czyli tzw. "mise en place" oraz przygotowali się do produkcji. Ich start w kategorii „Community catering” nastąpił 5 lutego - mówi kpt. Justyna Kwiatkowska, oficer prasowa 1 BLog. - Wcześniej 3 lutego nasi żołnierze wzięli udział w uroczystej gali otwarcia.

Musieli przygotować lunch dla 120 osób i 72 zakąski bankietowe

Polski zespół tworzyło 4 szefów kuchni i 2 pomocników. W tym gronie byli też dwaj kucharze z 1 Pomorskiej Brygady Logistycznej - Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych w Bydgoszczy. St. szer. Robert Stefański był odpowiedzialny za desery, z kolei st. sierż. Radosław Irzemski - za danie główne. Kapitanem drużyny został z kolei st. sierż. Piotr Welter z Batalionu Dowodzenia IWsp SZ w Bydgoszczy.

Ponadto w składzie reprezentacji wystąpili: chef 3: st. szer. spec. Krystian Domeradzki - danie wegetariańskie; chef 4: szer. Paulina Garbacik - dodatki oraz przystawka lunchowa; helper 1: st. kpr. Piotr Pawelec - komunikacja z klientem, przygotowanie zastawy; helper 2: st. szer. spec. Paweł Bazan - utrzymanie czystości w boksie i kontrola HACCAP.

- Gastronomia to branża, w której działa się pod presją czasu - mówi st. sierż. Radosław Irzemski. - W profesjonalnych kuchniach "mise en place" to swoistego rodzaju dewiza, a w praktyce polega na tym, że rozpoczyna się gotowanie w momencie, gdy kuchnia jest gotowa do serwisu. Na miejscu zajęliśmy się, więc np. obraniem produktów, spakowaliśmy i opisaliśmy sprzęt oraz pobraliśmy próbki wywarów. Kuchnia jest gotowa do produkcji, gdy wszystkie składniki potraw, sprzęt gastronomiczny i naczynia są na swoim miejscu, a wszystko jest pod ręką.

Kucharze do Messy w Stuttgarcie weszli 5 lutego o godz. 4.45. Konkurencję mieli zakończyć o godz.14. Pierwszymi daniami, które zaserwowali, była terina rybna z puree kaparowo-rodzynkowym, wegańska galaretka pomidorowa z puree z selera oraz brzuch wieprzowy na styl azjatycki.

Jak już informowaliśmy, zadaniem żołnierzy biorących udział w kategorii „Community catering” było przygotowanie lunchu dla 120 osób, jak również 72 zakąsek bankietowych jedzonych sztućcami. Należało zaserwować 3 rodzaje zakąsek, po 24 sztuki (jedną - według własnego uznania, drugą - wegetariańską i trzecią - o niskiej zawartości węglowodanów).

Dania były przygotowywane pod czujnym okiem jurorów

Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego zakończyła swoją konkurencję punktualnie, jak w szwajcarskim zegarku.

- Idealnie na minutę przed startem wydawki wszystko było gotowe - informuje st. sierż. Piotr Welter z Batalionu Dowodzenia IWsp SZ w Bydgoszczy, kapitan reprezentacji. - Nieskromnie musimy przyznać, że zgromadzeni goście w Messe Stuttgart tłumnie ruszyli po bilety po zestawy naszej reprezentacji.

Słowa uznania w kierunku kucharzy skierowali również szefowie z innych reprezentacji. W kulinarnym świecie wśród miłośników dobrego jedzenia polska reprezentacja jest już dobrze znana i rozpoznawalna. Niektórzy goście prosili nawet żołnierzy o autografy.

- Stresującym, ale również mobilizującym czynnikiem były czujne spojrzenia jurorów. Przez cały czas trwania konkurencji zerkali nam na ręce. Jesteśmy zmęczeni, ale szczęśliwi - mówią wojskowi kucharze.

Wyniki zmagań w kategorii „Community catering” ogłoszono we wtorek (6 lutego). Polskiemu zespołowi przyznano brązowy krążek. Warto dodać, że Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego w tej kategorii startowała po raz drugi. Pierwszy występ w Luksemburgu w 2022 r. także został zwieńczony brązowym medalem.

Lista dań, które zaserwowali polscy kucharze

  • Zestaw 1: sandacz podwędzany, piana porowo-boczkowa, puree ziemniaczane z oliwą truflową, popcorn z kaszy gryczanej i puder z koperku.
  • Zestaw 2: pieczone pierogi faszerowane warzywami korzennymi, kluski twarogowo - chrzanowo z estragonem, wegański sos BBQ.
  • Miska warzywna - 3 składnikowa: seler pieczony z tymiankiem i czosnkiem, koper włoski w sosie pomarańczowym, piklowana modra kapusta.
od 7 lat
Wideo

Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto